Foto: 2017/le-creuset-braadpan.jpg

Welke 5 braadpan gerechten moet je eens proberen?

In geen enkele keuken van een beetje culinair persoon mag de braadpan missen.

Deze authentieke pan, welke velen doet terugdenken aan grootmoeders tijd, is vaak redelijk duur in aanschafwaarde. De mogelijkheden zijn echter enorm, waardoor deze pan het de investering zeker waard is! Wat kan je met deze pan en wat voor soort recepten zijn je opties?

De braadpan, in het buitenland ook wel Dutch Oven genoemd, is van gietijzer gemaakt en kan een leven lang mee gaan. Door de dikke bodem kan je met deze pannen urenlang braden en stoven. Daarnaast kan je hier nog veel meer mee, zoals het bereiden van soepen of sauzen. Het meest bekende merk van braadpannen is Le Creuset, maar er zijn ook nog vele andere merken als Combekk, Sola en BK. Om je op weg te helpen hebben we een aantal opties voor gerechten met een braadpan voor je opgesteld!

1. Stoofpotje

Een stoofpotje is een gerecht dat langer dan normaal gegaard moet worden. Daardoor is een braadpan ideaal voor. Het mooie van een stoofpotje is dat je de inhoud eindeloos kunt variëren, waardoor je zeer veel verschillende soorten stoofpotjes kan bereiden! Een voorbeeld van een heerlijk stoofpotje is deze van Le Creuset: Stoofpannetje van zoet-zoute rode kool, kwartels in een jasje van gerookt spek

2. Pulled Pork

Dé trend van de laatste jaren! Trek maar gerust wat tijd uit, want om deze lekkernij te maken ben je wel minstens 6 uur kwijt. Uiteraard ben je die 6 uur niet continue bezig, maar het vlees mag zo lang doorgaren. Vanwege dit lange doorgaren is een braadpan noodzakelijk voor dit gerecht.

3. Vis

Niet zo veel tijd om je vlees uren te stoven? Ook vis kan gestoofd worden in een braadpan, maar dit gaat een stuk sneller dan vlees. Binnen 10 minuten is de vis in de meeste gevallen goed gestoofd. Je kan vele vissoorten hiervoor gebruiken en je geeft de vis door het stoven een heerlijk smeuïg smaakje mee.

4. Saus

De braadpan is ideaal om veel dikkere sauzen mee te maken. Wanneer je dit eenmaal hebt geprobeerd, wil je vaak niet meer anders. Een échte aanrader is een tomatensaus met gehaktballetjes, ideaal voor de betere pastagerechten.

5. Stoofperen

Veel mensen zien dit als heerlijke lekkernij en dit kan wederom met een braadpan gemaakt worden! Trek ruim 3 uurtjes uit, en je hebt heerlijke stoofpeertjes gemaakt. Gebruik voor de perfecte stoofperen het Gieser Wildeman ras.

Reacties