Verlichting in de keuken

Wij van Keukenglas geven een paar tips over verlichting in de keuken en waar je op moet letten als je een lichtplan maakt. Lees snel verder!

Ga je voor functioneel of sfeer?

Afgelopen week hebben wij aan onze keukenglasfans gevraagd wat hun favoriete optie voor verlichting in de keuken is. Wel 61% van de fans kiest voor spotjes in keuken.
Natuurlijk niet zo gek dat meer dan de helft van onze volgers hiervoor kiest. Niet alleen heb je dan goed 'werk' licht, maar heb je (en creëer je) ook meer ruimte in de keuken, heel functioneel dus!

Maar licht in de keuken hoeft niet alleen functioneel of praktisch te zijn. Licht kan namelijk heel bepalend zijn voor de sfeer in je keuken en omdat tegenwoordig de focus meer ligt op leven in de keuken (ookwel bekend als de woonkeuken), wil je uiteraard dat je keuken een fijne en gezellige plek is. 
Geen wonder dat 39% van onze volgers dan ook koos voor de optie hanglampen in de keuken. Met meer laaghangend licht creëer je gelijk een meer gemoedelijk sfeer, waardoor je automatisch meer tijd in je keuken doorbrengt. 

Verschil tussen werk-, centraal-, en sfeerverlichting

Wij van keukenglas weten dat licht in je keuken zeer belangrijk is. Tegenwoordig bestaat een moderne keuken uit verschillende materialen en kleuren. Denk aan kastjes in een donkere kleur, aanrechtblad van beton, een visgraten houtenvloer en een achterwand van glas. 

visgraatvloer donkere keuken

  • bron: welke.nl 

Licht weerkaatst op elk van deze materialen weer anders. Om voor een goede verlichting in je keuken te kiezen, is het belangrijk dat je vantevoren een lichtplan opstelt. 
Houd daarbij niet alleen rekening met de kleur van het licht (bijvoorbeeld warm wit of koud wit) en hoe dit weerkaatst op al deze materialen, maar ook met de drie typen licht:

  1. centraallicht; dit is de basis en zorgt voor algemeen licht in je keuken. Dit type verlichting is vooral praktisch en functioneel. Vaak is dit in de vorm van een hanglamp, maar het kan ook natuurlijk daglicht zijn dat via een lichtkoepel naar binnen schijnt.  2. werklicht; dit is het type licht dat je gebruikt om te werken in je keuken. Als je kookt is het belangrijk dat je fornuis en werkplek goed zijn verlicht. Dit is licht dat praktisch is, maar niets standaard aan hoeft te zijn. Dit kunnen spotjes zijn.
  3. sfeerlicht; de naam zegt het al, dit is het type verlichting dat zorgt voor dat fijne en behaaglijke gevoel in je keuken. Hier kun je kiezen voor hanglampen, maar ook staande- of tafellampen doen het goed als sfeerlicht. Met dit type licht wil je gewoon lekker lang natafelen, omdat het uitnodigend en warm aanvoelt. Een voordeel van dit soort verlichting is dat het van je keuken een verlengde van je leef- en woongedeelte maakt. Ook heel handig dus als je een kleine woonruimte hebt!

Als je eindelijk een duidelijk lichtplan hebt opgesteld is het een kwestie van aanschaffen en monteren.

Met dit lichtpuntje (pun intended) hopen wij van keukenglas dat jouw herfst hierdoor nóg warmer en sfeervoller wordt!