Foto: 2016/tips-keukenrenovatie-Keukengigant.jpg

Praktische tips voor een keukenrenovatie

Wanneer je je keuken wilt gaan renoveren, moet je met een heleboel dingen rekening houden.

Guido van Loon

Foto: www.subliem.be

Je moet heel veel beslissingen maken, die elk weer gevolgen hebben voor andere beslissingen en keuzes die je maakt. Hier vind je een lijst met praktische tips die je moet overwegen vóórdat je je keuken gaat renoveren.

1. Ga ik zelf renoveren?

Je kunt een keukenrenovatie zelf doen, of je kunt er iemand voor inhuren. Omdat dit een heel groot verschil maakt voor het te besteden budget, moet je hier van tevoren goed over nadenken. Het is sowieso altijd verstandig om van tevoren advies in te winnen van iemand die er verstand van heeft. Bedenk bij alle werkzaamheden of je ze kán en wíl uitvoeren.

2. Wat is mijn budget?

Bepaal van tevoren je budget. Je moet hiermee rekening houden wanneer je gaat besluiten wat je wel of niet wilt (laten) doen. Wil jij bijvoorbeeld een nieuwe vloer laten leggen, dan heeft dat veel grotere gevolgen voor je budget dan wanneer je besluit twee kastdeurtjes te vervangen. Stel eerst een maximaal budget vast en begin dan pas met bedenken wat je allemaal binnen dat budget kunt doen.

3. Van groot naar klein

Nu je je budget hebt vastgesteld, ga je bepalen wat je wilt laten doen tijdens je grote keukenrenovatie. Je werkt daarbij van groot naar klein. Je begint met plafond en vloer. Wil je deze hetzelfde laten? En zo niet, wat wil je eraan gaan doen en hoeveel gaat dat ongeveer kosten? Vervolgens bekijk je het aanrechtblad en de gootsteen. Vervolgens ga je verder met de huishoudelijke ingebouwde apparaten en je eindigt met de gewone keukenkastjes. Zo ga je van groot naar klein en van duur naar goedkoop.

4. Maak een plan

Tijdens het bepalen wat je wilt (laten) doen kun je het beste een plan opstellen. Maak een tekening van de keuken en teken af welke dingen je al wel en nog niet hebt gecontroleerd. Vervolgens maak je een lijst van wat je wilt doen, ook op volgorde van groot naar klein. Zorg ervoor dat je plan zo gedetailleerd mogelijk is uitgewerkt. Maak ook een plan van hoe de keuken er volgens jou in het ideale geval uit zal zien na de renovatie.

5. Vergeet geen details

Het gebeurt nogal snel dat je details over het hoofd ziet. Zo moet je altijd bedenken dat je elektriciteit nodig hebt. Waar zitten je stopcontacten en welke invloed heeft dat op jouw apparaten? Je zult enorm balen als je na je renovatie erachter komt dat bepaalde apparaten geen stroomtoevoer hebben of dat je geen vrije stopcontacten in je keuken hebt.

6. Overleg met vrienden of familie

Heb je je plannen eenmaal klaar, dan ga je overleggen met je familie of met een paar goede vrienden. Het kan zijn dat een ander een veel beter, mooier of efficiënter idee heeft waar je nog wat aan hebt. Bovendien voorkomt het verkeerde keuzes, waarbij jouw keuken bijvoorbeeld in een vloekende kleurstelling eindigt.

7. Nieuwe mogelijkheden

Ga nieuwe mogelijkheden niet uit de weg. Het is heel veilig om de keuken te renoveren door alleen wat uiterlijkheden aan te passen. Echter, je hebt nu de ideale gelegenheid om grotere dingen te doen. Wat dacht je van die mooie kast op maat waar je altijd al van droomde? Dit is hét moment om dergelijke opties te overwegen en, mits dat binnen het budget past, toe te passen.

Met deze zeven tips voorkom je dat je over je budget heen gaat of dat je kleine dingen vergeet. Op deze manier weet je zeker dat jouw keukenrenovatie een groot succes wordt!

Reacties