Foto: keuken-indeling-ergonomisch

Opbergen in de keuken: deel je lades optimaal in - van bestekset tot pannen

Of je nu een grote of kleine keuken hebt, kookgerei en bestek in overvloed. Berg alles op in optimaal ingerichte keukenkasten.

Guido van Loon

In eerste instantie is een keuken de plek om maaltijden te bereiden. Om dit te kunnen doen, is het handig de potten, pannen en ingrediënten binnen handbereik te hebben. Niet alle keukens zijn even groot en hebben dus ook niet evenveel plek om de keukenspullen op te bergen. Het is belangrijk dat de beschikbare ruimte die je hebt, optimaal benut wordt zodat je al jouw spullen keurig kunt opbergen. Ruime kasten, rolsystemen en zeer creatieve oplossingen zijn hierbij soms echt nodig. Wel eens over ergonomie in de keuken gehoord? Wij vertellen hoe je een ergonomische keuken kunt creëren.

Meer opbergruimte!

Opbergspecialisten hebben onderzoek gedaan naar de tevredenheid onder mensen die net een keuken gekocht hebben. De hoofdvraag luidde als volgt: 'Indien je nogmaals een nieuwe keuken zou kopen, wat zou je dan anders doen?'. Van de respondenten antwoordde maar liefst 70% dat ze meer opbergruimte wilden. Zo zie je maar weer wat het belang is van opbergmogelijkheden in de keuken.

Het is een kunst om binnen de beperkte ruimte van de keuken zoveel mogelijk functionele opbergcapaciteit te creëren. Gelukkig ontbreekt het de keukenleveranciers niet aan creativiteit. Design, functionaliteit en comfort weten ze moeiteloos te combineren. Voor elk hoekje en gaatje is wel een oplossing bedacht. Zo kun je de keuken altijd netjes en overzichtelijk houden. Het is soms wat passen en meten, maar het werkt wel zo prettig!

Optimaal benutten met u-laden

Rondom de gootsteen zien we speciale u-lades en ook de hoek onder het werkblad ontkomt niet aan het vernuft van de hedendaagse keukendesigners. Voor al deze plekjes is weer een ander opbergsysteem ontworpen. Aparte vakken zijn er voor het opbergen van borden, messen, bestek, voorraadbussen, kruidenpotjes en elektrische keukenhulpjes. Hoeken worden optimaal benut met hoekkasten of draaicarrousels. Een kast volgens het uittrekprincipe is de apothekerskast; een smalle, uittrekbare voorraadkast die van beide zijden goed toegankelijk is. Maar de efficiëntie gaat nog verder: in de rand van het werkblad kan bijvoorbeeld een platte lade voor koksmessen worden ingebouwd, of een speciale warmhoudplaat voor borden.

Efficiënt en ergonomisch opbergen

Bij ergonomie gaat het erom dat jij en jouw omgeving zo goed mogelijk samenwerken zonder het lichaam veel te belasten. Vooral voor een keuken is ergonomie erg belangrijk omdat je deze ruimte veel gebruikt. Belangrijk bij een ergonomische inrichting is de werkdriehoek die gevormd wordt door de voorbereidingszone, de kookzone en de afwaszone. Probeer de afstanden tussen deze zones zo klein mogelijk te houden. Ook belangrijk is de functie van de ruimte, is de belangrijkste gebruiker links- of rechtshandig en de hoeveelheid aan spullen die opgeborgen dienen te worden.

Het opbergen van het keukengerei speelt een grote rol in de ergonomie van de keuken. Berg jouw spullen zo dicht mogelijk op bij de plek waar je ze gebruikt. Potten en pannen dicht bij de kookplaat en snijplanken bij de voorbereidingszone. Probeer veel knie- en strekbewegingen te vermijden door rekening te houden met de hoogte waarop je jouw spullen opbergt. Steeds meer keukens hebben tegenwoordig grote XL laden die volledig uittrekbaar zijn. Groot voordeel van volledig uittrekbare laden is dat de complete inhoud zichtbaar is en alles is - ook helemaal achterin - makkelijk te pakken.

Dankzij speciale geleidingssystemen blijven laden, zelfs als ze volledig afgeladen zijn met bijvoorbeeld zware pannen, perfect in balans. Prettig voor jouw rug. Deuren en laden sluiten tegenwoordig bijna vanzelf, ze gaan met één vingertip open of dicht. Dat gebeurt 'fluisterzacht' dankzij geluiddempers op de scharnieren. Systemen waarbij je de lade opent door met jee knie tegen het frontje van de onderkast te drukken zien we ook veel. Zo houd je je handen immers vrij. Ergonomie is dus de kunst om een ruimte aan te passen aan de gebruiker om zoveel mogelijk overbodige bewegingen te vermijden.

Bestek opbergen - los of complete bestekset

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je bestek niet past wanneer je een nieuwe, ergonomisch betere lade aanschaft. Tegenwoordig kun je voor alle soorten bestek uit de voeten door de handige bestekbakken die nu overal te vinden zijn. Ideaal voor bijna elke bestekset.

Wil je voor in je nieuwe lade een nieuwe bestekset kopen? Dan zijn er vele mogelijkheden; zo kun je kiezen voor een bestekset met een luxe uitstraling maar bijvoorbeeld ook een wat meer klassiekere bestekset. Bij een set bestek met een moderne uitstraling moet je bijvoorbeeld denken aan bestek gemaakt van zilverwit edelstaal. Dit zorgt voor een schitterende, luxe uitstraling. Bij een klassiekere uitstraling voor je bestekset zie je bijvoorbeeld weer meer chique motiefjes, vormen en randjes. Daarnaast is een bestekset voor kinderen altijd erg populair, een mooi cadeau om te geven bij een geboorte.

Naast een complete bestekset is het vaak ook mogelijk om los bestek te kopen om je besteklade verder mee aan te vullen. Want soms heb je al een mooie bestekset, maar heb je in je nieuwe lade extra ruimte waardoor je je set eindelijk kunt aanvullen. Eindelijk kun je nu dus je tafel gaan dekken voor een heerlijk 5 gangendiner. Je kunt in het geval los bestek dus ervoor kiezen om je bestekset aan te vullen met meer messen, vorken of lepels maar je kunt ook ervoor gaan om je bestekset uit te breiden (en dus completer te maken) met bijvoorbeeld cocktaillepels, saladelepels of serveerlepels. Zoals gezegd; heel veel mogelijkheden dus.

De hoge kasten

Van de lades gaan we vervolgens naar de kasten. De traditionele bovenkastjes hebben een opmerkelijke facelift ondergaan. Qua vormgeving worden bovenkastjes steeds breder, minder hoog en minder diep. En daarmee een stuk overzichtelijker en beter bereikbaar. Geen verschillende deurtjes meer, maar een brede deur die naar boven opent. Dit creëert niet alleen extra ruimte, maar is ook ergonomisch heel prettig. In plaats van bovenkastjes zijn ook (glazen) planchets of stevige houten planken een mogelijkheid. Dat oogt een stuk ruimtelijker en geeft de keuken direct iets gezelligs. Maar wie echt om opbergruimte verlegen zit, kan natuurlijk de bovenkasten wel tot aan het plafond laten doorlopen. Spullen die niet zo vaak nodig zijn, kun je dan helemaal bovenin opbergen.

Afval scheiden

Koken geeft in de regel veel rommel en afval. En dat afval verdwijnt tegenwoordig niet op de grote hoop, maar wordt netjes gescheiden. Dat scheiden begint al in de keuken. Groente- en fruitafval kan soms in speciale kokers in het werkblad geschoven worden. Huishoudelijk afval gaat meestal in de vuilniszak. Een andere mogelijkheid is de ingebouwde afvalunit, met gescheiden afvalbakken, die perfect onder de gootsteen past.

Deze tips zorgen er in ieder geval dat je ergonomisch te werk kunt gaan in jouw keuken!

Reacties