Het kiezen van een keukenblad is de laatste jaren niet makkelijker geworden.
Keukenbladen zijn er in alle soorten en kleuren. Wanneer maak je nu een juiste keuze? Belangrijk in je zoektocht is om ook de verschillen tussen de materialen te weten. Wij helpen je graag alvast op weg. Deze keer onder de loep: het verschil tussen marmer en graniet.
Je zou bijna vergeten dat – met de opkomst van keramische werkbladen en de jarenlange overheersing door werkbladen gemaakt van kwartscomposiet – er ook nog natuursteen is. Gelukkig zien we dat natuursteen weer aan terrein wint en er meer vraag naar marmer en graniet is. Kenmerkend voor marmer en graniet zijn de mooie tekeningen, de boeiende kleurschakeringen, de diepte in het materiaal en de (soms) aanwezige fossiele resten van miljoenen jaren oud. Samen vormen ze een uniek product.
Marmer is een kalksteen die door metamorfose ontstaan is. Fossielen en kalkmodder zijn miljoenen jaren geleden neergeslagen. Bovenliggende lagen gesteente hebben door druk de marmer gevormd. Ook kan marmer ontstaan als kalksteen door druk en hoge temperaturen de metamorfose laat optreden. De vele kleuren en aders zijn kenmerkend voor marmers, net als de kristalstructuur en soms resten van fossielen. Het mooie aan marmers is dat bijna geen laag hetzelfde is en dat er dus altijd een uniek stuk steen uit de aarde komt.
Graniet is niet ontstaan door metamorfose, maar door stolling. Graniet (ontleend aan het Latijnse woord granula, wat korrels betekend) is ontstaan uit magma welk na afkoeling en enorme druk honderden miljoenen jaren geleden is gevormd. Door de afkoeling en onderaardse druk stegen de aardlagen naar boven waardoor ze ook met elkaar vermengd werden. Dit resulteert in de prachtige waaiervormige patronen die in graniet kunnen voorkomen. Per gesteente zal de samenstelling echter verschillend zijn.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer. Graniet is in dat geval dan ook beter geschikt voor het gebruik als keukenblad. Toch kan marmer ook prima gebruikt worden als werkblad, als het maar op de juiste manier bewerkt, gebruikt en onderhouden wordt.
Kortom, met graniet of marmer haal je letterlijk de natuur in huis. Door de natuurlijke variaties in structuur hebben aanrechtbladen een unieke uitstraling. Als ware natuursteen liefhebber, zijn we blij met deze toenemende populariteit van natuursteen. Wij inspireren u graag met onze hoeveelheid aan kleuren en structuren.
Meer informatie : Arte