Top 5 gasfornuizen

Wij van keukenglas geven onze top 5 fornuizen voor in je keuken. Wat is de trend en wat zijn de mogelijkheden? Lees snel verder!

Het fornuis 

Wist je dat het fornuis al in 1826 werd gepatenteerd? Het duurde echter tot 1880 voordat deze in commercieel gebruik werd genomen. Dit had te maken met het aan te leggen gasnetwerk. Begin 1900 was vrijwel heel Europa voorzien van een gasnetwerk, een efficiënte en goedkope manier om te verwarmen en te koken. 
In Nederland zijn we door de ontdekking van een gasbel in 1959 overgegaan van stads- op aardgas. Een meer veilige vorm van gas met een hoger calorische waarde, gastoestellen moesten wel speciaal worden omgebouwd voor dit type gas.

Tegenwoordig zien we nauwelijks nog de traditionele vrijstaande fornuizen. Met de komst van de inbouwkeuken zien we steeds vaker de losse ovens en inbouwkookplaten. 
Toch zijn er altijd nog liefhebbers van de traditionele fornuizen, vanwege het landelijk/industrieel karakter, een trend die nog wel even blijft. 

Wat is het verschil?

Nederland is steeds meer milieuvriendelijk en klimaatbewust georienteerd. We zijn als land dan ook druk bezig met het afbouwen van gas en stappen langzaam over naar meer duurzame voorzieningen. Dit heeft natuurlijk ook invloed op welk soort apparatuur wij in de keuken gaan gebruiken. 

Er bestaan in totaal 5 typen kookplaten met elk zo zijn eigen voor- en nadelen. Wij bespreken hieronder de 3 belangrijkste. 

 1. gaskookplaat; met gas koken is nog altijd heel gunstig, omdat het zeer energiezuinig is. Daarnaast is met gas de overbrenging van hitte direct, wat prettig is tijdens het koken. Het grootste nadeel is het schoonmaken tussen de pitten en het inbranden van vlekken. 
 2. inductiekookplaat; inductie koken is veiliger, doordat het verwarmproces stopt wanneer je jouw pan van de warmtebron haalt. Opwarmen gebeurt snel en geleidelijk, dus koken gaat nog steeds vlot. Daarnaast is schoonmaken makkelijker, doordat het een enkele glasplaat is. Alhoewel inductiekoken energiezuinig is, is gas nog altijd het meest zuinig. 
 3. elektrische kookplaat; qua aanschafprijs is elektrisch het goedkoopst. Koken gebeurd wel meer indirect en de platen koelen langzaam af, hierdoor is het minder kindvriendelijk en moet je wennen aan het wat langzamer kookproces. 

5 mooiste fornuizen

Wij van keukenglas waren natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie mening over het fornuis in de keuken. Want zien jullie nu liever een los- of  ingebouwd fornuis in de keuken?
De reacties stroomden weer massaal binnen en deze keer hebben we ook een duidelijke winnaar met maar liefst 72% van de stemmen; het ingebouwd fornuis. 
Een logische keus, veel keukens in Nederland zijn tegenwoordig modern en voorzien van de nieuwste inbouwapparatuur. Dit is niet alleen makkelijk, maar oogt ook mooier in de keuken. 

Toch geeft 28% van de stemmers aan dat ze liever een losstaand fornuis willen. Ook een mooie optie voor in de keuken, zeker omdat deze fornuizen vaak erg mooi en robuust ogen.

Om de keuze een beetje makkelijker te maken hebben wij, op basis van de trends van 2019, een selectie gemaakt van de 5 mooiste fornuizen voor in je keuken. Want of je nu kiest voor los- of een inbouwfornuis, er is voor ieder wat wils!

 

 1. Het gekleurd fornuis
  bron: smeg.nl de portofino serie

  In 2019 gaan we fornuizen in kleur zien. Dit was voorheen een high-end feature en kwam met een erg hoge aanschafprijs. Nu wordt het steeds gangbaarder om een meer persoonlijke touch aan je keuken te geven en een gekleurd fornuis hoort ook bij die optie. Vandaar dat meerdere producenten hebben gekozen om op deze trend in te spelen. Leuk, want nu kun je dus gewoon je lievelingskleur in je keuken verwerken of een echt design statement maken zonder al te veel hoeven te betalen!

 2. Het vintage fornuis

  bron: agaliving.nl de aga dual control serie

  Hoe gaaf is deze trend wel niet? Het vintage fornuis past goed bij een landelijke of industriële keuken. Het geeft je keuken gelijk meer karakter en past heel goed bij de trend van 2019; robuust en stoer. 

 3. RVS inductie fornuis

  bron: steel-cucine.com Steel Cucine de Enfasi lijn 

  Omdat we steeds minder met gas gaan koken, maar toch graag een traditioneel fornuis in de keuken willen zien, zet zich deze trend in 2019 ook door; RVS inductiefornuizen. 
  Het zijn de robuuste designs zoals we deze kennen van het gasfornuis, maar met de voordelen van inductie. We like this, a lot!

 4. Deconstructed gasfornuis
  gaspit
  bron: aswakeukens.nl 

  Deconstructed, een woord die we vooral uit de haute-cuisine kennen. Wat eigenlijk niet meer betekent dan dat je appeltaart niet meer één mooi geheel is, maar je alle elementen los op je bordje gepresenteerd krijgt. 
  Deze trend zien we ook terug in de design en vormgeving van onze keukens. Een keuken moet naar eigen wens kunnen worden ontworpen en dat betekent dat we niet altijd onze oven direct onder bij de pitten willen hebben. Dat geeft dan ook weer de mogelijkheid om creatief en vrij te zijn wat betreft het plaatsen van je pitten. Plus er zijn tegenwoordig erg veel mooie designs, zoals bovenstaand design van aswa keukens, dat helemaal 2019 is; strak en minimalistisch.

 5. Deconstructed inductiefornuis
  Ikea
  bron: ikea.nl de Smaklig serie

  De inductiekookplaat wordt meestal al los van de oven geplaatst en is daarmee eigenlijk vrij traditioneel. Maar zoals we ook bij de deconstructed gasfornuis zagen, is de vrijheid in design een belangrijk kenmerk voor 2019, fijn, want wij houden wel van een keuken met een persoonlijke touch. Ook een inductiekookplaat kan naar hartelust in de keuken worden geplaatst, zonder rekening te hoeven houden met de oven. 

  Kortom 5 hele leuke fornuis trends voor 2019 en wij van keukenglas hopen dat we je weer lekker hebben geïnspireerd voor het komende jaar!