Foto: 000Sandra/000-gourmetten-gourmet-geur-uit-huis-verwijderen-frisse-lucht.jpg

Ga je gourmetten? Zo kun je die vieze geur verwijderen!

Weg met die gourmetlucht: met deze 6 handige tips ruikt je huis in een handomdraai weer lekker fris.

Sandra van Koningshoven

Gourmetten is leuk

Weet je dat bijna veertig procent van de Nederlanders gourmet tijdens de feestdagen? Dat is best veel! Maar begrijpelijk. Want als je gaat gourmetten hoef je geen uren in de keuken te staan voor een uitgebreid kerstdiner: lekker makkelijk dus. En hartstikke gezellig, want je zit zo een paar uur gezellig te kletsen en te eten. Maar gourmetten heeft wel een groot nadeel.

001-gourmetten-gourmet-geur-uit-huis-verwijderen-frisse-lucht

Hoe kom je van die gourmetgeur af?

Omdat het nu eenmaal niet gezellig is om onder de afzuigkap te eten, bakt iedereen zijn eten dus aan de eetkamertafel. Het resultaat: een woonkamer die naar bakluchtjes ruikt. En als je daar niks aan doet, geniet je er een paar dagen daarna nóg van. 

6 tips om gourmetgeurtjes te verwijderen

Maar geen paniek, er zijn oplossingen! Je kunt namelijk best veel doen om die gourmetgeurtjes voorkomen én ze zelfs laten verdwijnen. En geloof me, die zijn hartstikke makkelijk om te doen.

1 | Voorkom gourmetgeur in huis

Als je in een potdichte woonkamer gaat gourmetten, kan de geur natuurlijk nergens naartoe. Tref daarom al tijdens het gourmetten maatregelen en zet bijvoorbeeld een rooster of een raampje open. Maakt je afzuigkap niet al teveel herrie? Dan kun je die ook alvast zachtjes aanzetten. 

Onehandinmypocket-gourmetten-gourmet-geur-uit-huis-verwijderen-frisse-lucht

2 | Water met wasverzachter koken

Deze tip werkt supersnel! Zodra je de eettafel gaat afruimen, zet je een pan met water en een scheut (geparfumeerde) wasverzachter op het vuur. De parfum verspreidt zich dan langzaam door je huis en je woonkamer ruikt snel weer lekker fris. Let wel op: de parfum maskeert de gourmetgeur, maar verwijdert hem niet. Je woonkamer ook even luchten is het beste.

3 | Azijn, een wondermiddel

Schoonmaak- en keukenazijn hebben als fijne werking, dat ze geurtjes neutraliseren. Zet daarom na het eten (niet tijdens, want dat is niet lekker) een paar bakjes azijn in de woonkamer. En beter nog: zet ze op een radiator als dat kan. En voor een optimaal effect laat je ze de hele nacht staan. Belangrijk: zorg wel dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

--->   Meer weten over azijn? Azijn, hét wonder-schoonmaak-middel!

4 | Koffie: lekker én handig!

Koffie ruikt niet alleen heerlijk, maar heeft - net als azijn - een neutraliserende werking op geurtjes. Zet tijdens het afruimen een pannetje water op het vuur en strooi er een handje koffiebonen (of losse koffie) in. Laat dat zachtjes pruttelen totdat het weer lekker fris ruikt in huis.

DiabetesNodeloc-gourmetten-gourmet-geur-uit-huis-verwijderen-frisse-lucht

5 | Gezellig met geurkaarsen

In plaats van gewone dinerkaarsen, kun je ook geurkaarsen kopen dit jaar. Kaarsen staan namelijk niet alleen gezellig, maar als ze een geurtje hebben, maskeren ze ook alle onprettige etensluchtjes in huis. Wierook doet trouwens hetzelfde.

6 | Laurier neutraliseert en is relaxed

Weer zo’n mooie en natuurlijke oplossing! Leg een paar laurierblaadjes op een schoteltje en steek deze aan zodat ze zachtjes gaan schroeien. Deze geur verwijdert de gourmetlucht supersnel. Leuk: laurier heeft ook een zeer ontspannende werking. Handig als je hele huis vol zit met visite!

Ook handig!

Met deze tips dek je een perfecte kersttafel

DIY: maak dit jaar zelf je kerstkaarten 

Een heerlijk ruikend huis en meteen een goed humeur

Reacties