Foto: 000-Zooplus-puppy-proof-huis-veilig-checklist-hond-hondje-baby-interieur

Een puppy op komst? Met deze tips maak je het veilig in huis

De komst van een pup is vergelijkbaar met die van een baby: je huis moet veilig gemaakt worden voor de nieuwe kleine hond. Aan de slag dus!

Sandra van Koningshoven

Veel liefde, zorg en aandacht

Een pup verlaat over het algemeen tussen 8,5 en 12 weken het nest en gaat dan naar een nieuw baasje. Dat is heel spannend voor zo’n kleintje, want hij is ineens ver weg van zijn mama en moet wennen aan een nieuwe omgeving. En voor het baasje is het ook best spannend. Je hebt ineens een hondenbaby’tje in huis, dat heeft heel veel liefde, zorg en aandacht nodig heeft.

Woefwelkom.nl-puppy-proof-huis-veilig-checklist-hond-hondje-baby-interieur

Maar ook een veilig huis

Als je er een klein kindje op komst is, maken ouders hun huis altijd babyproof. Bij de komst van een puppy wordt dat nog wel eens vergeten en dat is niet handig. Een puppy moet tenslotte nog veel leren en is zich nog van geen enkel gevaar bewust. Aan jou dus de taak om je huis zo veilig mogelijk te maken voor de kleine pup. Dan kan het hondje lekker ravotten in huis en hoef jij je minder zorgen te maken.

Zo maak jij je huis puppy-proof

Nieuwehond.net-puppy-proof-huis-veilig-checklist-hond-hondje-baby-interieur

Puppy’s kauwen op alles!

Puppy’s verkennen hun nieuwe wereld met hun bekje en hun - superscherpe - tandjes. Zorg daarom altijd voor speeltjes waar ze lekker op kunnen kauwen. Losse snoeren zijn gevaarlijk voor de kleine pup, dus zorg ervoor dat hij daar niet bij kan. Stoelpoten en ander meubilair kun je het best even bedekken met doeken of tijdelijk op een plek zetten waar de pup niet bij kan.

Scherm stopcontacten af

In de meeste huizen zijn stopcontacten tegenwoordig laag ingebouwd: precies op puppyhoogte. Mooi, maar niet handig natuurlijk. Voorkom dat de kleine pup zich verwondt en plak beschermplaatjes over de stopcontacten. Die kosten zowat niks en zijn bij elke bouwmarkt verkrijgbaar.

Bedek gladde vloeren

Jouw pup is volop in de groei de eerste twee jaar en een gladde vloer kan blijvende schade veroorzaken aan spieren en gewrichten. Leg daarom (speel)kleden neer op de plekken in huis waar de kleine veel speelt en rent.

Beeztees-puppy-proof-huis-veilig-checklist-hond-hondje-baby-interieur

Ruim losse spullen op

Zoals ik al schreef: puppy’s verkennen alles met hun bekje. Batterijen, knikkers, haarspelden en andere kleine spullen kunnen levensgevaarlijk voor je puppy zijn. Leer jezelf en de rest van het gezin daarom aan om niks te laten slingeren in huis. Zet bijvoorbeeld tijdelijk een paar opbergdozen (hoog) neer, waar iedereen alles in kan opruimen.

Belangrijk! Laat ook geen voedsel slingeren. Chocola bijvoorbeeld is zeer giftig voor honden.

Zet planten hoog

Ook planten kunnen giftig zijn voor honden: sommige soorten zijn zelfs echt gevaarlijk. Zet planten daarom altijd op een plek waar de pup niet bij kan. En wil je het helemaal zeker weten? Check dan deze lijst met giftige planten voor huisdieren even.

Lekker veilig slapen

Elke kersverse puppyeigenaar heeft zijn handen vol de eerste paar weken. Lekker slapen is dan natuurlijk een must. Laat je pup daarom ’s nachts in een bench slapen, want dan weet je zeker dat hij zich niet bezeert. Traphekjes zijn trouwens ook superhandig! Elke ruimte waar de pup niet mag komen, scherm je daarmee makkelijk en veilig af.

Bol.com-puppy-proof-huis-veilig-checklist-hond-hondje-baby-interieur.jpg

Gordijnkoordjes omhoog

De koorden van rolgordijnen hangen vaak tot aan de grond en daar kan een pup heel makkelijk in verstrikt raken. Gevaarlijk dus. Plak de koordjes daarom tijdelijk hoog weg met een stukje tape.

Haakjes op prullenbakken en kasten

Sommige honden zijn gewoon heel erg slim: die weten precies hoe ze een kastje of prullenbak open kunnen maken. Niet fijn, want daar kunnen scherpe of giftige dingen in zitten. Breng daarom veiligheidshaakjes op beide plaatsen aan. Die zijn gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar en werken perfect!

Als je deze tips opvolgt, kan jouw kleine beste vriendje veilig ravotten in huis. Heb je nog vragen of wil je meer tips? Dan kan je het best even je dierenarts raadplegen.

Dit is ook leuk!

Veilig spelen met je puppy dankzij Beeztees

Hip voor je huisdier

Het grote stofzuigeronderzoek 

 

Reacties