Foto: diele-kachel

De opkomst van de pelletkachel

Pelletkachels zijn in opkomst, maar toch is het voor velen nog een onbekend fenomeen.

Een pelletkachel is in principe een houtkachel, alleen is het een stuk gebruiksvriendelijker dan een houtkachel. De kachel heeft een ingebouwd reservoir voor de pellets. Afhankelijk van de warmte instelling van de kachel, vult het zichzelf met pellets. Dit gaat geheel automatisch. Het bijvullen van de kachel hoeft minder vaak en zo kunt u rustig de hele avond op de bank tv kijken.

Pellets voor de kachel

De pellets zijn samengeperst hout van ongeveer een centimeter lang. Deze zijn gemakkelijk te vullen in het reservoir van de pelletkachel. Door het lage verbruik van het hout hoeft u (afhankelijk van het gebruik) maar éénmaal per week bij te vullen.  Het lage verbruik komt door de automatisering waarbij de temperatuur vast te stellen is op een x aantal graden. De gehele avond blijft de Pelletkachel op de gewenste temperatuur branden. U hoeft er niet meer naar om te kijken.

Een warm huis op het juiste tijdstip

Een ander voordeel van de pelletkachel is het instellen van een tijdstip. Door het juist tijdstip in te stellen wanneer de kachel aan moet, heeft u altijd een warm huis. De kachel warmt langzaam op naar de gewenste temperatuur. Dit gaat duurzaam en vlot, zo hoeft u nooit lang van te voren de kachel aan te zetten. De warmte trekt zo uw huis in!

Pelletkachels zijn ideaal voor goedgeïsoleerde huizen. De warmte blijft langer in uw huis wanneer het goed geïsoleerd is en zo hoeft de kachel nooit lang aan te staan.  Een aantal voordelen van een pelletkachel t.o.v. de gas of hout kachels zijn:
- Een pelletkachel verbruikt minder elektriciteit dan een cv-ketel
- Een pelletkachel stoot minder C02 uit dan de centrale verwarming
- (De meeste) pelletkachels zijn programmeerbaar. Er zijn verschillende programma’s in te stellen.
- U hoeft minder te slepen met zware houtblokken
- Schonere lucht binnen en buitenshuis
- Optimale verbranding
- Houtpellets zijn makkelijk op te slaan
- Houtpellets hebben een laag vochtgehalte, daardoor zijn ze altijd klaar voor gebruik.

Pelletkachel merken

Er bestaan verschillende merken welke een groot assortiment pelletkachels ontworpen hebben. Zij zijn continu in ontwikkeling om de kachels duurzamer te krijgen. Denkt u aan merken als Nordic Fire en Dielle.

Nordic Fire

Nordic Fire is Nederlands bedrijf gespecialiseerd in pelletkachels welke ze verkoopt via het dealernetwerk. De kachels worden verkocht in Nederland, België en Duitsland. Nordic Fire is voor velen bekend onder de naam Ravelli, de producent van Nordic Fire. De pelletkachels zijn voorzien van een mooi design en zijn zeer betrouwbaar. Alle pelletkachels van Nordic Fire / Ravelli beschikken over een certificaat welke voldoen aan de strenge Europese normen.

Dielle

Een ander bekend merk is Dielle. De pelletkachels van Dielle hebben een gepatenteerde bodemvoerder met rustig vuur. Het onderhoud is nihil en u heeft in uw huis geen geluidsoverlast! Dielle pelletkachels gebruiken een andere opbouw dan andere merken. De pellets worden omhoog gedrukt vanuit de bodem. De lucht wordt boven bij het voor voorverwarmd ingebracht en niet onder. Een brander pot is niet meer aanwezig en daardoor wekelijks onderhoud geen noodzaak meer. Verstopping zal niet meer voor komen.

Opgebrande pellets en asresten hoeven niet meer uit de brander bak gezogen te worden, daardoor heeft de kachel een lagere snelheid nodig voor de rookgassen. Schonere verbranding en rustig vuur is het gevolg. Dielle heeft een warmtewisselaar waardoor het rendement tot maximaal 96% mogelijk is.

Voor meer informatie over deze merken kunt u bij Boudrie Kachels en Haarden terecht. Boudrie Kachels en Haarden is specialist op het gebied van Pelletkachels.

Reacties