Foto: 2018-05/Haard schoonmaken Kalfire.jpg

Voorjaarsschoonmaak?

Vergeet de haard niet

Na een koude winter waarin de haard volop heeft gebrand, is nu het voorjaar begonnen. Met stijgende temperaturen, meer zonlicht en langere dagen, breekt ook de tijd van de voorjaarsschoonmaak aan. Kalfire, fabrikant van hoogwaardige kwaliteitshaarden, geeft tips en adviezen om ook de haard de nodige aandacht te geven. Want het regelmatig reinigen van de haard zorgt ervoor dat je langer plezier kunt beleven aan deze gezellige warmtebron in huis. En in een schone haard komt het vuur beter tot zijn recht.

Ruit reinigen

Zowel bij een hout- als gashaard kan vuilvorming op de ruit ontstaan. De ruit van een houthaard kan het beste gereinigd worden met de as die op de bodem achterblijft na verbranding. Gebruik een vochtige doek, dep deze in de as en maak de ruit met een draaiende beweging schoon. Er bestaan ook speciale ruitreinigers waarmee de aanslag eenvoudig kan worden verwijderd, maar glasreiniger of keramische kookplaatreiniger zijn tevens geschikt. Let wel op krassen; gebruik dus geen schuursponsje maar liever keukenpapier of een poetsdoek.

Easy Door System

Kalfire heeft met het innovatieve Easy Door System een eenvoudige oplossing voor het onderhoud en de reiniging van een hout- en gashaard ontwikkeld. Bij een gashaard is de gehele ruit zonder extra gereedschap te verwijderen en terug te plaatsen; het glas heeft een metalen omranding en is voorzien van rubbers ter bescherming tegen krassen. Bij een houthaard wordt de ruit naar voren geschoven of naar voren gekiept, wat de poetsbeurt een snel en gemakkelijk karweitje maakt.

As verwijderen 

Bij een houthaard is het goed om een dun laagje as op de bodem te laten liggen. Dit werkt isolerend en beschermt de bodem tegen de hitte van het vuur. De overtollige as kan worden weggehaald met veger en blik of met een speciale aszuiger. Dit is een metalen emmer met stofzuigsysteem. Let wel op dat de as volledig is uitgebrand en afgekoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen. Door de as een beetje te besprenkelen met water, krijg je geen aswolk in je kamer. As bestaat voor een groot gedeelte uit mineralen en is dus zeer geschikt als tuinbemesting.

Rookkanaal reinigen

Naast het uitsoppen van keukenkastjes, het wassen van de gordijnen en stofzuigen onder kasten en banken, is het ook een goed idee om de haard en toebehoren onder handen te nemen. Zo kun je de haard veilig blijven gebruiken, ook in het voorjaar.Het reinigen van het rookkanaal van een houthaard dient door een professional gedaan te worden. Een schoorsteenveger kan het rookkanaal schoonmaken en ervoor zorgen dat je veilig kunt blijven stoken.

 

Meer van Kalfire
Reacties