Foto: Brandstof_Safretti

Brandstof voor je haard of kachel: 6 soorten vuur

Van welke brandstof krijg je het warm? Hout, gas en elektriciteit zijn bekende brandstoffen, bio-ethanol en pellets winnen steeds meer terrein.

Guido van Loon

Aan het begin van jouw zoektocht naar een haard of kachel moet je je allereerst afvragen op welke brandstof je wilt stoken. Hout is authentiek en geeft zo'n lekker knisperend geluid, gas is onderhoudsvriendelijk, pellets en bio-ethanol zijn milieuvriendelijk. Daarbij wordt bio-ethanol ook vaak gebruikt bij verplaatsbare haarden. Om de keuze iets makkelijker te maken geven wij je een overzichtje van de kenmerken per brandstof.

Hout

Voor veel mensen gaat er niets boven de echte geur en het 

knisperende geluid van hout; de ultieme sfeer voor een knusse of romantische avond. Maar let wel op, niet al het hout is geschikt. Hardhout geeft prachtige diepe vlammen, lichte houtsoorten branden snel weg (dit kan een nadeel zijn, maar ook voordeel; u hoeft tenslotte niet te wachten met naar bed gaan totdat het hout opgebrand is). Maar vooral moet het hout gewoon droog zijn. Geverfd of geïmpregneerd hout is ongeschikt; bij de verbranding hiervan komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu en jouw gezondheid. 

Praktisch
- Je hebt een verticaal rookkanaal nodig.
- Op jouw huis moet een schoorsteen staan die minstens een halve meter boven het huis uitsteekt.

Brandstof_Tabak
Gas

Gas is veilig, gemakkelijk in onderhoud (geen as) en is snel aan te steken. Met een simpele druk op de knop is het vuur binnen no-time op volle sterkte. Of op een laag vlammetje, net wat je wilt, want met een afstandsbediening regel je het niveau zelf. Gas verlaagt ook de drempel van het aanzetten van de haard of kachel, want met het grootste gemak zet u het sfeervolle vuur aan voor slechts een klein uurtje. Gas is ook toe te passen in een houtkachel of haard. Installeer een gasblokkenvuur of kies voor een gasgestookte inzethaard. Met de huidige ontwikkelingen is het vlammenspel niet meer van echt te onderscheiden. Geen geur en geknapper en weinig onderhoud, maar wel de echte uitstraling. Maak het geheel compleet met keramische houtblokken, imitatiekolen of witte kiezelsteentjes.

Praktisch
- Voor de meeste modellen is een rookkanaal nodig, al zijn er tegenwoordig innovatieve haarden die ook heel goed zonder kunnen. Het rookkanaal kan horizontaal, of verticaal via de gevel.
- Gashaarden zijn standaard beveiligd tegen slechte trek in het kanaal. Mochten de vlammen doven, dan wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor het vrijkomen van koolmonoxide.
- Schakel altijd een erkende installateur in die werkt volgens de voorschriften voor aardgasinstallaties en let op de vermelding van het CE-teken. Dit symbool geeft aan dat het product volgens de Europese Unie voldoet aan minimumeisen van veiligheid, gezondheid en milieu. Let op; dit is dus geen kwaliteitskeurmerk.

 

Brandstof_M-DESIGN

 

Elektrisch


Niets is zo gemakkelijk als elektrisch vuur. Je steekt de stekker in het stopcontact en heeft er vervolgens geen omkijken meer naar. Fabrikanten hebben er van alles aan gedaan om het zo echt mogelijk te maken. Achter het imitatievuur wordt meestal een zwart, spiegelend scherm geplaatst waardoor het licht wordt geprojecteerd. Installatie is zo gebeurd en kan in elke gewenste ruimte. De meeste modellen hebben zowel een sfeerstand als een warmtestand. Prettig, hoewel het niet geschikt is om complete ruimtes mee te verwarmen.

Praktisch
- Een rookkanaal is niet nodig, er worden tenslotte geen afvoergassen geproduceerd.
- Energiezuinig.
- Gemakkelijk mee te nemen bij verhuizing.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een veelvoudig gereinigde en gefilterde alcohol. Deze biologische alcohol is een restproduct van suikerbieten, dus een 100% natuurproduct. De verbranding gebeurt dusdanig schoon, dat de afzuiging niet via een schoorsteen hoeft te verlopen. Geen schadelijke reststoffen, geen slechte geur en geen onvolledige verbranding. Aan de alcohol zijn natuurlijke stoffen toegevoegd zodat de vlammen een natuurlijke, warme, geelrode kleur krijgen. Bedoeld als decoratieve verbranding.

Praktisch
- De vlam is vergelijkbaar met een vlam afkomstig van een houtvuur.
- Een rookkanaal is niet nodig, de verbranding is zeer schoon.
- Je dooft het vuur eenvoudig door de brandstofbox te sluiten.
- Zorg wel voor voldoende ventilatie, vooral bij gebruik binnenshuis.

Pellets

De pellet is de nieuwe ecologisch verantwoorde brandstof op basis van hout. De kleine cilindervormige houtkorrels worden uit zaagmeel van de houtindustrie vervaardigd. Met een rendement van meer dan 80% - en een aantrekkelijke kostprijs - zijn pellets absoluut een zuivere en voordelige energiebron. In het reservoir van de kachel kunnen, afhankelijk van de grootte, genoeg pellets om enkele dagen tot zelfs weken te stoken. Goede pellets zijn herkenbaar aan het DIN7a004 keurmerk. Door dit keurmerk is een schone, milieuvriendelijke verbranding gewaarborgd.

Het stoken met pellets draagt bij aan de beperking van broeikasgassen en zodoende de opwarming van de aarde. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, komt er bij de verbranding van houtpellets niet meer CO2 vrij dan er oorspronkelijk door de boom uit de atmosfeer was opgenomen. Hierdoor maakt dit ‘vloeibaar hout’ deel uit van een natuurlijke, korte en CO2-neutrale cyclus. Pelletkachels zijn een goede oplossing voor moderne woningen zonder schoorsteen, maar ook voor bijvoorbeeld vakantiehuizen. Voor de verbranding en het naar buiten stuwen van de rookgassen is verse lucht nodig. Het toestel is ook geschikt voor ruimtes mét schoorsteen en kan rechtstreeks aan de buitenmuur aangesloten worden. Ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte goed verspreid wordt, afvoergassen worden afgevoerd door een rookgasventilator. Ook niet onbelangrijk is de geur van pellets; de bekende houtgeur wordt in het algemeen als prettig ervaren.

 

Praktisch

- Toepasbaar in speciale pelletkachels.

- Zowel een milieu- als budgetvriendelijke brandstof.

- De pelletkachel kan een volledige vervanging van de cv-ketel zijn.

 
Met dank aan: Toppellets.nl

Brandgel

De zogenoemde brandpasta- of gelhaarden zijn sfeervuren waarvoor geen afvoerkanaal nodig is. Zodoende kunnen ze overal geplaatst worden. Gelhaarden kunnen dankzij het vaak handzame formaat gemakkelijk verplaatst worden. Het ene moment geniet je ervan in de keuken, het volgende moment in de slaapkamer. Afhankelijk van de grootte van het vuur geeft de sfeerhaard warmte af. Ga niet uit van verwarmen als doel, maar van de decoratieve uitstraling die het vuur in eerste instantie brengt. Brandpasta is er zelfs in ‘knapperende’ uitvoering om het vuur nóg echter te maken.

 

Praktisch

- Voor binnenshuis zijn geur- en roestvrije blikken gelei verkrijgbaar.

- Een rookkanaal is niet nodig.

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
JFemke

Super bedankt voor deze informatie! We hebben sinds twee weken een bio-ethanol haard en mijn man en ik zijn er echt super blij mee! De haard hebben we gekocht bij https://www.bioethanolhaard-shop.nl/ en we genieten bijna elke dag van de haard. Deze praktische informatie heeft ons heel erg geholpen bij het maken van de juiste keuze. Het is in ons huis namelijk niet mogelijk om een hout- of gashaard te plaatsen en ik wist niet dat er nog zoveel alternatieve waren!

4 jaar geleden