Foto: HK_bio_Boley

bio-ethanol: De brandstof van de toekomst

Een haard op bio-ethanol wordt steeds populairder. Deze brandstof, vervaardigd uit milieuvriendelijke grondstoffen, wordt steeds meer als de brandstof van de toekomst gezien.

Guido van Loon

Een haard op bio-ethanol wordt steeds populairder. Deze brandstof, vervaardigd uit milieuvriendelijke grondstoffen, wordt steeds meer als de brandstof van de toekomst gezien. Bron: Boley OpenhaardenMet een bio-ethanol haard heb je een schone, reukvrije verbranding, je hebt geen last van rook of roetvorming. Daarnaast is het zeer veilig, er komen geen schadelijke stoffen vrij. Bio-ethanol kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Naast bio-ethanol haarden wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt als brandstof voor auto's. Doordat bio-ethanol alleen gebruikt kan worden door benzinevoertuigen die hiervoor zijn aangepast, wordt dit nog niet op grote schaal toegepast. Aangezien het een veel schonere brandstof is dan benzine of diesel zal dit in de toekomst waarschijnlijk gaan veranderen. In tegenstelling tot de toepassing voor auto's klopt bio-ethanol als brandstof voor haarden steeds nadrukkelijker op de deur.

HK_bio_Helex.jpg

Veilige verbranding

De verbranding van bio-ethanol is absoluut veilig. Dit biologische product wordt gemaakt van natuurproducten. Het ethanol wordt voornamelijk gewonnen uit biomassa. Veel gebruikte grondstoffen hiervoor zijn suikerriet, suikerbieten, maïs, tarwe en gerst. De gisten zetten de suikers om in alcohol en dat wordt vervolgens behandeld tot bio-ethanol. De vlam brandt mooi rustig en voorspelbaar, zonder rook, vuurspetters of as. De damp die vrijkomt is een onschadelijke mengsel van waterdamp en CO2. Dit is hetzelfde mengsel die mens en dier uitademt. Bij verbranding is het overigens wel aan te raden goed te ventileren, het zuurstofverbruik is namelijk te vergelijken met het branden van drie tot zes kaarsen in de kamer. Het is wel van belang dat de bio-ethanol volledig verbrandt. Wanneer dit niet het geval is, kunnen de CO2-waarden te hoog oplopen.

 

Geen rookkanaal

Een groot voordeel van de bio-ethanol haard is dat er geen rookkanaal nodig is. Hierdoor kan de sfeerhaard in vrijwel elke ruimte geïnstalleerd worden. Daarnaast scheelt het enorm in de kosten. Doordat er geen afvoer nodig is, is de haard in aanschaf een stuk voordeliger dan een gewone haard.

 

Design

Een veelgehoorde opmerking van ontwerpers is dat vuurbronnen die branden op bio-ethanol meer ontwerpmogelijkheden bieden dan de reguliere exemplaren. Bij dit type haarden gaat de vormgeving dan ook een steeds grotere rol spelen. Voor iedere stijl is er wel een passende haard te vinden. Een sfeerhaard op bio-ethanol geeft bovendien een mooi vlammenspel. Daarnaast zijn deze haarden overal te plaatsen, in de woonkamer, badkamer of op de slaapkamer. Vaak zijn de haarden ook nog te verplaatsen. Verder zijn verschillende modellen geschikt voor zowel binnen als buiten. Je kunt bovendien eenvoudig zelf de vlammen regelen of doven. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat het vuur gedoofd is, ideaal!

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties