Groen en duurzaam stoken

Een vuurtje stoken kan iedereen. Maar de manier waarop je dit doet bepaalt uiteindelijk of je echt goed bezig bent.

16 November 2021

Goed stoken vereist kennis en aandacht maar is niet moeilijk, iedereen kan het. Daarnaast zorgt het voor optimaal stookplezier en voorkomt overlast voor de omgeving. Neem bij de aanschaf van een houthaard of houtkachel altijd de volgende 4 factoren in overweging en jij zet zelf de eerste stappen naar efficiënt en emissiearm stoken.

1. Goed toestel: een houthaard/houtkachel met EcoDesign label

Zorg ervoor dat je toestel voldoet aan het EcoDesign label. Toestellen met dit label voldoen allemaal aan de aangescherpte EU-normering en stoten veel minder stoffen uit bij verbranding dan kachels en haarden die hier niet aan voldoen.

Volgens Europese normen moeten houtgestookte toestellen aan strenge kwaliteits- en emissie-eisen voldoen. EcoDesign is erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur. Hierdoor moet de uitstoot en het gebruik van energie gereduceerd worden. (bron: Mogelijkheden voor emissiereductie bij houtkachels, ECN 2017). DRU ondersteunt deze regels volledig en houdt zich hier vanzelfsprekend aan. Ons gehele Spartherm en Dik Geurts assortiment voldoet aan deze EcoDesign regels. Een haard voldoet pas aan deze regels nadat deze is goedgekeurd door testen in een laboratorium. Lees meer op onze EcoDesign pagina.

2. Goede installatie: sluit je houthaard/houtkachel duurzaam aan

Zorg ervoor dat je haard of kachel wordt geïnstalleerd door een vakman of bedrijf met DE (Duurzame Energie) certificering. Zij zullen ervoor waken dat de afvoer van je rookgassen altijd veilig en zo verantwoord mogelijk gebeurd. Een installatie moet altijd voldoen aan de eisen uit het actuele bouwbesluit. Er wordt vaak gemakkelijk over een installatie van een houthaard gedacht. Een goede installatie is essentieel voor het voorkomen van problemen met de haard, overlast of onveilige situaties. Onze dealers zijn hier stuk voor stuk bekwaam in, dus geen zorgen!

3. Goede brandstof: stook met schoon en droog hout

Het type brandstof bepaalt mede de uitstoot. Dus hier speel je als ‘stoker’ zelf ook een belangrijke rol. Een haard is absoluut geen ‘allesbrander’. Gebruik alleen hout en/of houtbriketten en zorg ervoor dat je hout schoon maar bovenal droog is!
Een goede verbranding bepaalt dus mede de uitstoot van je haard of kachel. Ook de eventuele geur van de uitstoot van je haard komt dit ten goede. Voor een goede verbranding moet de juiste houtsoort gebruikt worden, met een juiste vochtigheidsgraad (15 - 20%). Met een goede verbranding verhoog je het plezier van het stoken van een houthaard voor iedereen!

4. Goed stookgedrag: gebruik de Zwitserse houtstook methode

De manier waarop jij je vuurtje brandt beïnvloed sterk de uitstoot. Je kan nog zo’n goede haard of kachel hebben, maar wanneer deze niet goed gestookt wordt, zijn de voordelen van zo’n haard of kachel te verwaarlozen. Door middel van het juist stoken van een vuurtje, geniet je optimaal en ben je niemand tot last. 

Meer informatie over goed stookgedrag

Meer van DRU
Reacties