Foto: 2017/barbas-houtkachel-1.jpg

Houthaard of gashaard: wat is jouw voorkeur?

In de haardenwereld hebben altijd twee kampen bestaan, de liefhebbers voor de houthaard en de voorstanders van de gashaard.

De een zegt dat de sfeer van een houtgestookte haard niet te evenaren is en de ander is dol op het gebruiksgemak van gas. Maar wat maakt de ene brandstof nou unieker dan de andere? En welke voordelen brengt het met zich mee? In dit artikel geef ik antwoord op beide vragen. Ben je toevallig in de toekomst van plan om een haard te kopen? Dan heb je al een goed beeld van wat iedere brandstof jou te bieden heeft.

Kampvuur in de woonkamer

Stoken op hout, de bekendste en oudste manier om jouw huis te verwarmen. Denk maar eens aan vroeger, toen de man succesvol terug kwam van de jacht, en de vrouw bij de open haard zat te koken. Het knapperend houtvuurtje, de heerlijke houtgeur en de knusse temperatuur. Hierdoor komt de oermens in je naar boven, toch? Jouw eigen haardvuur aanmaken, of zelfs jouw eigen haardhout in het bos hakken.

Houtliefhebbers zijn hier gek op. En wanneer het vuur eenmaal op gang is, ga je gezellig met z’n allen om het haardvuur zitten. Alsof je een echt kampvuur in de woonkamer hebt. Met een wijntje of een warme kop koffie heerlijk ontspannen bij de haard. En even terugtrekken uit het dagelijkse leven. Zie je het al voor je?

In de houthaardenwereld kom je merken en modellen tegen in allerlei formaten en stijlen. Bijna teveel om op te noemen. Maar één merk springt er overduidelijk uit, en dat is een Barbas houtkachel. Barbas staat bekend om een bijzondere haard waarmee je mét of zonder ruit kunt stoken. Wanneer de ruit naar boven is geschoven, lijkt het net alsof je een authentieke open haard hebt. Ideaal voor de nostalgische houtstokers onder ons.

Lekker lui met een gashaard

Maar niet iedereen is verzot op het aanwakkeren van een houtvuur. Je moet er toch de tijd voor nemen en altijd een kleine houtopslag hebben. Het is begrijpelijk dat je na een lange dag werken even op de bank wilt neerploffen. Wil je dan toch een haardvuurtje in de woonkamer, maar geen puf om hout te pakken? Dan ben je geschikt voor een gashaard. Want met de afstandsbediening is het vuur met slechts één druk op de knop aan te wakkeren. Blijf dus gerust op de bank zitten en leg de voetjes op tafel. Het gasvuur heeft alleen niet dezelfde sfeer als hout, maar het komt akelig dichtbij in de buurt.

Dus de uitstraling van een houthaard, maar de voordelen van een gashaard. Geen overtollig as van houtblokken, altijd voldoende brandstof, een afstandsbediening en minder milieubelastend dan een houthaard. En toch nog een realistisch vuurbeeld dat bijna niet te onderscheiden is van een echt houtvuur. Bijna te mooi om waar te zijn. Net als bij de houthaarden heeft ook de gashaarden een soort van vertegenwoordiger. Dit is een Bellfires gashaard, mijn persoonlijke favoriet onder de gasgestookte haarden.

Nu je al een beter beeld heb geschept, ben ik heel benieuwd waar jouw voorkeur naar toe gaat. De nostalgische sfeer van een houthaard of de gebruiksvriendelijkheid van een gashaard? Plaats jouw reactie onder dit artikel.

Reacties