Home is where the haard is

De tiende editie van Home is Where the Haard is! In deze blogs nemen we je mee in het proces van families die een haard in hun interieur hebben laten plaats

Waar begin je als je een haard wil, hoe ziet dit proces eruit? Welk type haard past het beste in jouw interieur? We nemen je mee in dit proces met een kijkje achter de schermen, bij mensen thuis in de huiskamer. De huiskamer in dit verhaal begeeft zich in een appartement.

Sinds januari 2021 wonen Caroline en haar man Wim op hun nieuwe plek, in een appartement. Ze verhuisden vanuit een huis met een houthaard, waar ze volop van genoten. Ze wilden dan ook graag een haard in hun nieuwe onderkomen, maar een hout- of gashaard was in het appartement niet mogelijk. Dan blijft de elektrische haard als optie over en start de zoektocht naar een geschikt model haard dat zou passen bij hun smaak.

Keuze snel gemaakt
Caroline en Wim stapten zonder enige voorkennis binnen bij de dealer. Ze waren niet bekend met merken van haarden, designs of opties. Ze wisten wél precies wat ze wilden: ze zagen het eindresultaat al voor zich, er hoefde alleen nog maar een haard te zijn die in het plaatje paste. “We hebben niet veel opgezocht, we zijn meteen naar de dealer gegaan want zij kunnen je toch het beste adviseren. We hadden zelf al een ontwerp, dus we wisten precies hoe het eruit moest komen te zien, op de haard na.” aldus Caroline.

Caroline en Wim weten heel goed wat ze mooi vinden en wat niet, dus het feit dat ze nog niet veel opgezocht hadden was voor hen absoluut geen belemmering. Zodra ze iets zien weten ze of ze het mooi vinden, dus een bezoek aan de dealer was alles wat ze nodig hadden. Tijdens het bezoek aan de dealer Flame Design werd de keuze dan ook snel gemaakt. Ze zagen de Kalfire E-one in de showroom en vonden deze de mooiste elektrische haard die er stond, dus de beslissing was niet moeilijk. Caroline: “Een haard moet gewoon branden, die moet het doen en iets toevoegen aan de kamer.” De vorm van de vlammen en het zicht op de haard sprak Caroline en Wim het meest aan, maar het was ook van groot belang dat het er zoveel mogelijk als echt vuur uitziet. Andere elektrische haarden voldeden niet aan het beeld dat Caroline en Wim voor ogen hadden, maar de Kalfire E-one zagen ze wel in hun ontwerp en hun interieur passen.

Sommige mensen vinden van alle haarden een houthaard het meest authentiek met het meest ‘echte’ vuur. Dit heeft dan ook vaak de voorkeur, vooral als mensen eerder al een houthaard in huis hadden. Dat is bij Caroline en Wim niet het geval. Zij vinden het wel prettig dat de haard nu met een druk op de knop start en ze meteen een mooi brandend vuur hebben, zonder enkele moeite te hoeven doen. Het feit dat de haard elektrisch is vinden ze dan ook geen enkel probleem, de combinatie van een realistisch, mooi vuurbeeld en het praktische, snelle opstarten bevalt hen meer dan goed. Ze missen de houthaard dan ook niet meer nu ze deze hebben. En ook heel belangrijk: de haard voegt gezelligheid toe, iets wat voor Caroline en Wim toch van het grootste belang is bij een haard.

De haard paste perfect in de woonkamer van Caroline en Wim. “We wonen in een appartement, maar dat vormde geen probleem voor de mogelijkheden. Er werd een technisch ontwerp voor ons gemaakt vanuit ons ontwerp, er was ruimte en mogelijkheid genoeg om de haard te plaatsen, dus we liepen nergens tegen problemen aan.” aldus Caroline. De exclusieve Kalfire dealer Flame Design verzorgde het ontwerp en de installatie. Caroline en Wim waren tevreden over de service en alles verliep voorspoedig, zodat ze snel van hun haard konden genieten. De haard gaat het meest aan in de avonden, weekenden en natuurlijk als er bezoek is. Het voegt die extra sfeer toe die ze gewend zijn van een haard.

Achter de schermen
Natuurlijk is Home is Where the Haard is nergens zonder goede fotograaf! Ania Liesting maakt de foto’s voor dit project, krijgt een kijkje in de huizen en legt dat persoonlijke tintje erin vast, in een huiselijke, ontspannen sfeer. Ania over het project:

“Toen ik voor het eerst het idee over het project ‘Home is Where the Haard is’ hoorde, was ik eigenlijk direct verkocht. Vuur heeft iets primitiefs, iets wat de kern raakt. Het staat in de basis van ons bestaan en ik geloof dat het daardoor mensen verbindt. Ik was net begonnen voor Kalfire te fotograferen. Een nieuwe uitdaging voor een portretfotograaf: geen mensen maar haarden en interieurs fotograferen. Toch ging het eigenlijk vanzelf. De huizen vertellen vaak iets over de eigenaar zelf. De opdracht heeft me nieuwe ontmoetingen gebracht en een kijkje in verschillende huizen gegeven: van een nieuw, zelf ontworpen gezinshuis, via een rijtjeshuis of appartement tot aan een monumentaal herenhuis. Elk van de woningen heeft een bijzonder karakter en bracht me op nieuwe ideeën. In de toekomst? Ik zou graag de foto’s met de mensen zelf willen verreiken."

Met speciale dank aan: Caroline & Wim, de dealer Flame Design en onze fotograaf Ania Liesting.