Breng warmte in je huis met antieke haardaccessoires

Antieke haardaccessoires kunnen zowel een historische als een moderne inrichting van warmte voorzien.

17 December 2021

Er zijn veel voordelen van antieke haardaccessoires, zoals:

- Antieke haardaccessoires zijn meestal met de handgemaakt en daarmee een uiting van echt vakmanschap.
- Ze zijn vaak prachtig gemaakt en daardoor zeer decoratief.
- De haard biedt gezelligheid en warmte. Antieke haardaccessoires versterken dit.
- Antieke haardaccessoires zijn zoals het woord al zegt antiek en dus vaak meer dan 100 jaar oud. Ze zijn vaak zo stevig dat ze een eeuwigheidswaarde hebben.
- Antieke haardaccessoires zijn uniek. Je zult maar heel zelden dubbele exemplaren tegenkomen.
- Het is een duurzame, want gebruikte, keuze.

Welke antieke haardaccessoires zijn er?

- Antiek haardaccessoires zijn alle accessoires in en rond de haard die je kunt gebruiken om het vuur te reguleren, om de haard te beschermen of om in de haard mee te koken.
- Haardplaat: beschermt de achterwand van de haard of houtkachel en versterkt de stralingswarmte van het vuur. Is daarmee een duurzame keuze.
- Vuurbokken met rooster of een haardkorf: staanders met rooster of korf waarin het hout gestookt kan worden. Verbetert de trek door beluchting van onderaf. Is daarmee een duurzame keuze.
- Haardscherm: beschermt mens, dier en het huis tegen de vonken van het vuur. Mooie antieke haardschermen kun je online vinden en kopen.


- Houtbak: decoratieve opbergruimte voor hout bij de hand.
- Haardtang: voor het verplaatsen van hout in het vuur en daarmee voor het regelen van het vuur.
- Haardpook: voor het opporren van het vuur.
- Haardschep: voor het regelen van de aslaag onder het vuur.
- Haardborstel: een decoratieve manier om as weg te vegen.
- Blaaspijp: een hele efficiënte manier om het vuur op te stoken, werkt veel beter van een blaasbalg.
- Haardstel met of zonder stand: een combinatie van tang, pook, schep borstel en blaaspijp (of onderdelen hiervan) al dan niet met een opbergsysteem zoals een stand. Een groot aanbod kun je vinden bij Antieke-haardplaat.nl- Haardaccessoires om mee te koken: denk aan treeften, halen, roosters en haard grillen. Voor de liefhebber van koken in de open haard.Voordelen van een complete set haardaccessoires

Je kunt uit de antieke haardaccessoires een set samen stellen die een geheel vormt. Dat heeft namelijk een groots effect, bijvoorbeeld om:
- een gashaard of bio-ethanol haard het uiterlijk te geven van een echte hout gestookte haardEen gashaardEen bio-ethanol haard

- een moderne haard meer warmte en contrast te geven- het karakter van de haard te versterken door haardaccessoires in stijl te kiezen
- de haard juist een ander karakter geven met haardaccessoires van een andere stijl
- de haard imposanter te maken, met imposante haardaccessoires- een niet erg mooie haard naar de achtergrond te brengen door opvallende haardaccessoires te kiezen.

Bij het samenstellen van de set kan je kiezen voor een set in een stijl, of voor een mix en match set van verschillende stijlen. Het voordeel van een mix en match set is dat je dat geleidelijk bij elkaar kan verzamelen. De keuze voor een stijl of mix en match is afhankelijk van wat je met de set beoogt. Belangrijk is dat de set een harmonieus geheel vormt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van antieke haardaccessoires

Let op stijl: stijlen van haardaccessoires volgen de architectonische stijlen van huizen en interieurs. Zo beginnen haardplaten en bokken al vanaf de Gotische stijl en beginnen haarschermen bijvoorbeeld vanaf de Neoklassieke stijlen. Van elke haardaccessoire op onze site is aangegeven wat de ouderdom is en van welke stijlperiode.

Let op materiaal: de haardaccessoires zijn van verschillende materialen gemaakt. Gietijzer, smeedijzer, messing, koper en brons zijn de meest voorkomende materialen. Let op het materiaal dat het beste past bij de haard of bij de set.

Let op grootte: grote haardaccessoires passen bij elkaar en kleine haardaccessoires passen bij elkaar. Doorgaans passen in een grote haard grote haardaccessoires en staan in een kleine haard kleine haardaccessoires mooi. Let goed op de bij de haard benodigde maten, bijvoorbeeld van de haardplaat, van de bokken of van het haardscherm.

Laat je adviseren

Laat het ons weten als we je kunnen helpen met de keuze van de haardaccessoires. We zijn online en telefonisch te bereiken voor advies en aanvullende foto’s, bijvoorbeeld van combinaties van haardaccessoires.

Reacties