Foto: Haardvuur

De houtkachel is bezig aan een ware comeback

Wie op zoek is naar een mooie houtkachel kan die gewoon online kopen.

Pascal 06 November 2023

Totdat de gaskachel en later de centrale verwarming in woningen en andere panden zijn intrede deed, hadden veel Nederlandse huizen een houtkachel. Later kwamen deze kachels op bescheiden schaal terug. Mensen hadden vooral een open haard voor de gezelligheid. Maar toen kwam de energiecrisis in 2022. Na de inval door Rusland in Oekraïne en de problemen en bezwaren met en tegen gas uit Rusland. Hierdoor schoten de prijzen omhoog. Dit zorgt ervoor dat in meer huizen de houtkachel weer brandt om de bewoners van warmte te voorzien.

Een mooie houtkachel voor in de huiskamer

Wie op zoek is naar een mooie houtkachel kan die gewoon online kopen. Bij Haardenstore vind je verschillende houtkachels die prima zijn te combineren met zowel een klassiek als modern interieur. De kachel geeft heerlijke warmte waardoor je kunt besparen op de stookkosten. En natuurlijk is een kachel waarin een romantisch vuur brandt ook nog eens extra gezellig. Een houtkachel kan in principe in iedere woning die is voorzien van een werkende schoorsteen worden geplaatst.

Waar koop je het hout voor de kachel?

Dat houtkachels zo populair zijn zorgt ervoor dat ook de vraag naar hout toeneemt. Er zijn zelfs mensen die het bos in trekken met een kruiwagen om hout te sprokkelen. Dat is niet de bedoeling. Boswachters die je betrappen zullen je direct sommeren het hout achter te laten en je ontvangt een boete. Ook omgewaaide bomen mogen niet worden verzaagd tot kachelhout. Het hout is namelijk eigendom van Staatsbosbeheer. Bovendien wordt er soms bewust voor gekozen een omgewaaide boom te laten liggen. Die draagt namelijk bij aan de biodiversiteit. Wil je hout voor je kachel, dan kun je dat kopen bij een bouwmarkt of online bestellen.

Is een houtkachel wel milieuvriendelijk?

Sommige mensen vragen zich af of een houtkachel wel zo goed is voor het milieu. Er is immers uitstoot van rook. Dat laatste is zeker waar, maar de hoeveelheden zijn gering. Er wordt alleen soms door het RIVM afgeraden om houtkachels te stoken als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Als het buiten erg mistig is of zwaar bewolkt dan blijft de rook langer hangen. Dit kan een probleem zijn voor mensen met luchtwegaandoeningen. Maar over het algemeen mag een houtkachel gewoon worden gebruikt. Je hoeft hier ook geen vergunning voor aan te vragen. Als de woning ervoor geschikt is dan kun je met een gerust hart een houtkachel kopen en aansluiten op het rookkanaal.

Een elektrische haard

Wanneer een houtkachel in jouw huis geen optie is, dan zijn er ook elektrische kachels die een ‘vuur’ laten zien. Dit is uiteraard niet echt maar gesimuleerd. Er zijn zelfs modellen die ook daadwerkelijk warmte geven. Dit is een prima alternatief als je toch wilt genieten van een gezellig haardvuurtje in je woonkamer omdat dat zo knus en gezellig is tijdens koude wintermaanden.

Reacties