Profielfoto van Volthera
Volthera
Website
Meerheide 101, 5521 DX Eersel

Waarom wel of geen boilervat bij een PVT-systeem van Volthera?

Het Volthera PVT-systeem is een compleet systeem. Bij het hybride systeem is het boilervat optineel. Waarom zou je nu wel of niet voor een boilervat kiezen?

Wat is een boilervat?

De functie van het boilervat is bij zowel een hybride-systeem als een all-electric systeem hetzelfde. Hij voorziet je huis van warm tapwater. Bij een hybride oplossing werkt het vat samen met de warmtepomp én de cv-ketel om het tapwater te verwarmen. Hierdoor hoeft het tapwater in het vat niet perse warm te zijn wanneer je gebruik wil maken van warm water uit de kraan. De boiler stuurt het water naar de cv-ketel en die warmt, wanneer nodig, het water op zodat je altijd warm water uit de kraan hebt. Je bespaart uiteraard wel op je gasrekening als het water uit het boilervat al op de juiste temperatuur is, aangezien de cv-ketel dan minder hoeft bij te verwarmen.

Bij een all-electric systeem wordt het tapwater volledig verwarmt door het boilervat. Bij dit systeem is er namelijk geen mogelijkheid om bij te verwarmen met een cv-ketel. Een sensor in het boilervat communiceert voortdurend met de warmtepomp om het water op temperatuur te houden.

Het boilervat wordt idealiter geplaatst direct naast de warmtepomp en bij het hybride systeem ook in de buurt van de cv-ketel. Wanneer de componenten ver uit elkaar staan kan dit ten kosten gaan van de efficiëntie.

Waarom wel of geen boilervat?

Een groot voordeel van een boilervat is dat je het tapwater op een duurzame manier kunt verwarmen. Bij een hybride systeem zonder boilervat neemt de warmtepomp de warmtevraag van de woning op zich. Het verwarmen van tapwater loopt dan via cv-ketel.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van het boilervat en wat voor jou de beste keuze is? Lees er alles over in de blog 'waarom wel of geen boilervat'.