string(1) "p"

Veel gestelde vragen over de warmtepomp

De warmtepomp is een onmisbaar component van het Volthera PVT-systeem. Regelmatig krijgen we vragen over de warmtepomp. Deze beantwoorden we in dit artikel.

Wat is het verschil tussen de warmtepomp van Volthera en een lucht/water warmtepomp?

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Als we praten over een lucht/water warmtepomp, dan bedoelen we een warmtepomp met buitenunit. De buitenunit wordt vaak geplaatst op het dak, aan de gevel of in de tuin. Dit systeem onttrekt energie uit de buitenlucht om je woning en tapwater te verwarmen.

Bij het Volthera systeem wordt er gebruik gemaakt van een brine-water warmtepomp die in de woning komt te staan. Bij dit systeem haalt de warmtepomp zijn energie uit PVT-panelen. Een PVT-paneel is een zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De collectoren onttrekken energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht. Doordat de collector achter het zonnepaneel wordt geplaatst heb je een onzichtbare bron voor je warmtepomp.

Waar gaat de warmte heen die je opwekt in de zomer?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de warmtepomp van het Volthera systeem in de zomer doet met de warmte die opgewerkt wordt. En het antwoord is eigenlijk heel simpel. Als er geen warmtevraag is in de woning en het tapwater is op temperatuur, dan draait de warmtepomp niet. Hij wekt dus alleen warmte op als dit nodig is. Op hete zomerdagen zal het grootste deel van opgewekte warmte dus worden ingezet voor het verwarmen van tapwater.

Wil je meer weten over de warmtepomp, wat het rendement is op koude winterdagen, hoeveel geluid de warmtepomp produceert en hoeveel stroom dit component gemiddeld verbruikt? Lees dan de blog 'Veel gestelde vragen over de warmtepomp'