Profielfoto van Volthera
Volthera
Website
Meerheide 101, 5521 DX Eersel

Opschaalbaarheid van het Volthera systeem

Is jouw gezins- of woonsituatie veranderd en heb jij een Volthera PVT-systeem op het dak liggen? Goed nieuws, het Volthera systeem is namelijk opschaalbaar!

Wat houdt de opschaalbaarheid van het systeem in?

De opschaalbaarheid wil zeggen dat je de dekkingsgraad van het systeem kan vergroten. Dit houdt in dat je met de huidige componenten van het Volthera systeem, maar met wat meer PV(T)- panelen, de bron groter kan maken. Hierdoor kan er een groter deel van het jaar gebruik worden gemaakt van de warmtepomp. Hoewel we aangeven dat je de huidige componenten van het systeem kan blijven gebruiken, zal de omvormer wel opgeschaald moeten worden aangezien er meer panelen gelegd worden.

Is het systeem altijd opschaalbaar?
Het systeem is opschaalbaar als we de aanvullende panelen kwijt kunnen op het dak en het vermogen van de omvormer kwijt kunnen in de meterkast. In de meeste gevallen is het mogelijk om op te schalen. Maar het moet natuurlijk ook nut hebben om op te schalen. Er moet namelijk meer energievraag zijn dan hetgeen je nu opwekt met het systeem.

Het is verstandig om het systeem op te gaan schalen als je een groter stroomverbruik hebt dan de huidige PVT-panelen afdekken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw gezinssituatie is veranderd. Opschalen van het systeem doen we dus om aan de energiebehoefte van jou te voldoen. En daarbij hoeven we niet heel het systeem groter te maken, maar enkel hetgeen waar behoefte aan is. Heb je een groter stroomverbruik dan je opwekt met de panelen? Dan kan je bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen. Wil je meer thermisch vermogen opwekken? Dan is het verstandig om PVT-panelen bij te laten plaatsen.

Situatie
Zoals we al eerder aangaven, heeft het opschalen van het systeem als doel om de installatie aan te passen als jouw gezins- of woonsituatie veranderd. Voor de opschaalbaarheid van het systeem wordt geen onderscheid gemaakt tussen een hybride- of all-electric systeem. Het kan namelijk is beide gevallen.

Wil jij een all-electric systeem, maar wij van Volthera hebben daar zo onze twijfels over? Dan adviseren wij om eerst een hybride systeem neer te leggen en de verdeler eventueel al zo groot te laten installeren dat er in de toekomst extra PVT- panelen op gezet kunnen worden. Dit systeem laat je een jaar draaien en daarbij blijf je dus gebruik maken van gas. Op deze manier ga je na hoe veel je met het systeem bespaart zodat je de laatste kuub gas ook zelf op kan wekken. Als dit inzichtelijk is, kunnen we het systeem ombouwen van hybride naar all-electric.

Op voorhand is het systeem dus al gereed gemaakt voor all-electric alleen blijft de CV-ketel nog behouden.

Wil je meer weten over de voorwaarden om het Volthera systeem op te schalen? Lees dan hier het hele artikel.