Foto: 2018-02/zonnepanelen-dak.jpg

Zonnepanelen op je woning? Denk aan je energiecontract

In 2017 zijn er 60% meer zonnepanelen geïnstalleerd ten opzichte van 2016.

Het aantal zonnepanelen op de daken van Nederlandse woningen stijgt dus enorm. Dit komt doordat de prijs voor de aanschaf van zonnepanelen daalt en mensen zich steeds bewuster worden van het belang van duurzaamheid. Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak installeren, maar het komt ook vaker voor dat je een nieuwe woning koopt waar al panelen op liggen. Heb je zonnepanelen, dan is het ook verstandig om eens naar je energierekening en -contract te kijken.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je woning, dan moet je hier rekening mee houden bij het energie vergelijken. Naast je verbruik moet je namelijk ook je opwekking meenemen bij het vergelijken. Het is belangrijk om je opwekking zo nauwkeurig mogelijk in te vullen.

Energie vergelijken en het salderen van je energie

Wat je opwekt met je zonnepanelen wordt door energieleveranciers verrekend met je verbruik. Dit verrekenen heet salderen. Als je energie vergelijkt kun je je opwekking vaak al invullen, zodat hier in de vergelijking rekening mee wordt gehouden.
Ook is het verstandig om naar het gastarief en de vaste leveringskosten te kijken als je energie vergelijkt terwijl je zonnepanelen hebt. Doordat je namelijk zelf energie opwekt verbruik je minder stroom. Hierdoor hebben het gastarief en de vaste leveringskosten een grotere invloed op je energierekening.

Meer energie opwekken dan verbruiken

Het kan ook zijn dat je met je zonnepanelen meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze stroom lever je dan terug aan je energieleverancier. De leverancier geeft hier dan een terugleververgoeding voor. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per leverancier. Als je een energievergelijking maakt, worden deze vergoedingen meegenomen in de vergelijking. Het maandbedrag dat je te zien krijgt is dus inclusief de terugleververgoeding die de leverancier aanbiedt.

Je voorschotbedrag berekenen als je zonnepanelen hebt

Heb je pas kort zonnepanelen op je woning, dan kan het zijn dat je energieleverancier het maandbedrag anders inschat. Bij het maken van een vergelijking ga je namelijk uit van je verbruik en je opwekking van afgelopen jaar, maar een leverancier doet dit niet. Een energieleverancier kijkt naar het verbruik in de woning van de afgelopen drie jaar en neemt daar het gemiddelde van. Heb je de zonnepanelen pas een jaar dan zullen ze dit dus ook maar voor een gedeelte meerekenen.
Komt je nieuwe energieleverancier op een ander maandbedrag dan je ziet in de vergelijking, dan kun je dit altijd aanpassen. Je kunt dan contact opnemen met de leverancier en de situatie uitleggen, vervolgens zal de leverancier je termijnbedrag aanpassen. Laat je je maandbedrag niet aanpassen, dan krijg je aan het eind van je het jaar het bedrag terug dat je te veel hebt betaald. Je kunt het maandbedrag ook altijd tussentijds aanpassen.

Reacties