Foto: zonnepanelen-essent

Nederlandse huiseigenaren lopen warm voor zonnepanelen

Besparen op energiekosten grootste drijfveer huiseigenaren.

Nederlandse huizenbezitters willen zonnepanelen, maar informatie over installatie, gebruik en financiering blijft nodig om nog meer huiseigenaren te enthousiasmeren. Dit blijkt uit onderzoek van Essent onder ruim 1.000 huizenbezitters in Nederland. Besparen op energiekosten is de grootste drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen. Maar ook het milieuaspect speelt een rol. Voor driekwart van de Nederlanders is de bijdrage die zonnepanelen leveren aan het milieu ook een belangrijke reden. Nederlanders blijven wel Nederlanders: huizenbezitters die geen zonnepanelen overwegen, geven als belangrijkste reden aan dat dit komt door een te hoog prijskaartje.

Op dit moment heeft bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren zonnepanelen op zijn of haar dak. Van de huizenbezitters die geen panelen hebben, overweegt maar liefst 44 procent ze aan te schaffen. Veertien procent van de huiseigenaren die aangeeft geen zonnepanelen te willen kopen, zegt wel zonnepanelen te overwegen als zij deze kunnen huren.

Iedereen zonnepanelen

Meer dan de helft (58 procent) van de respondenten vindt dat iedereen zonnepanelen zou moeten hebben. Met name omdat het volgens hen de opwarming van de aarde tegengaat. Meer dan een derde (37 procent) van de ondervraagden gaat hierin nog verder. Zij vinden dat zonnepanelen zelfs verplicht zouden moeten worden voor iedereen die het zich kan veroorloven.

"Ik hoop dat de overheid snel duidelijkheid geeft over de nieuwe terugleversubsidie. Consumenten die nu zonnepanelen overwegen weten dan waar zij aan toe zijn voor de lange termijn. Ik vind het belangrijk dat ook onder de nieuwe subsidieregeling de subsidiepot voor zonnepanelen groot genoeg blijft en iedereen kan blijven kiezen voor zonnepanelen. Alleen dan kan de verduurzaming van Nederland ongehinderd door blijven gaan."

Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent

Financiering en financiële voordelen

Financiën spelen een doorslaggevende rol bij zowel voor- als tegenstanders van zonnepanelen. Zo geven huiseigenaren die geen zonnepanelen willen aan dat de hoge investering vooraf hen tegenhoudt. Huiseigenaren die zonnepanelen juist wel serieus overwegen, zien vooral de financiële voordelen.

"Wij willen onze klanten helpen met energiebesparen of met het duurzaam opwekken van energie. We vinden het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier mee kan doen in de veranderende wereld van energie. De energiesector kan daar bij helpen door nog informatiever te zijn over de voordelen, financiering en werking van zonnepanelen. Uit ons onderzoek blijkt dat dat nodig blijft."
Sander Leenders

Opbrengst zonnepaneel

De kennis over zonnepanelen is behoorlijk onbekend terrein voor de meeste respondenten. Huiseigenaren met zonnepanelen denken gemiddeld aan 467 kWh, terwijl huizenbezitters die geen zonnepanelen bezitten denken dat een zonnepaneel bijna 900 kWh oplevert. “Een zonnepaneel levert zo ongeveer 230 kWh per jaar op”, vertelt Leenders. “Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3000 kWh. Dit betekent dat een dergelijk huishouden 13 zonnepanelen nodig heeft om volledig te kunnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte.” Verder denkt een derde van de ondervraagde huiseigenaren dat zonnepanelen altijd in het zonlicht moeten staan en een kwart van de Nederlanders denkt dat zonnepanelen niet werken als het regent. Beide aannames zijn echter onjuist.

Het oog wil ook wat

Nederlanders willen uiteindelijk ook graag dat hun huis er mooi uitziet. Maar liefst 16 procent zegt geen zonnepanelen te nemen omdat ze zonnepanelen niet mooi vinden. Ruim veertig procent van de zonnepanelenbezitters had ze graag zelf willen vormgeven, indien dat mogelijk was. Voor bijna een kwart van de mensen die nog geen zonnepanelen heeft, is het uiterlijk ook echt doorslaggevend, zij willen ze alleen als ze de panelen zelf kunnen ontwerpen.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch, in opdracht van Essent, onder meer dan 1.000 Nederlandse huiseigenaren. Het onderzoek brengt in kaart hoe Nederlandse huiseigenaren over zonnepanelen denken.

Reacties