Hoe wordt een PVT-systeem berekend?

Het PVT-systeem een goede oplossing voor jou? Kom erachter hoe wij het ideale systeem voor jouw situatie samenstellen!

Hybride of all-electric

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen en deze te verduurzamen? Of ga je nieuwbouwen, dan heb je de mogelijkheid niet meer om je woning aan te sluiten op het gasnetwerk. Het is afhankelijk van deze twee opties hoe het systeem wordt berekend.

Hybride
Bij een hybride PVT-systeem werkt de warmtepomp samen met de CV-ketel. Op de koudste dagen fungeert je CV-ketel als back-up voor de warmtepomp. Hierdoor bespaar je wel aanzienlijk op je gasverbruik en dus op je gasrekening.

Om te berekenen wat wat voor systeem je nodig hebt en om dus een passende offerte te maken wordt er gekeken naar een aantal zaken. Voor de PVT-panelen berekening is het allereerst belangrijk om te weten wat je huidige energieverbruik is, dus hoeveel gas en stroom je op jaarbasis gebruikt. Dit zegt namelijk iets over het energieverbruik en warmteverlies van de woning.

Niet alleen de panelen maar ook de componenten van het Plug & Play systeem moeten afgestemd worden op jouw gebruik. Eén van de componenten is het boilervat. Afhankelijk van jouw tapwater verbruik wordt het formaat hiervan bepaald. Er zijn namelijk twee varianten; 200 liter en 300 liter.

Een hybride systeem wordt dus gebaseerd op de volgende informatie:  

  • Huidig stroomverbruik
  • Huidig gasverbruik
  • Aantal panelen die op het dak geplaatst kunnen worden
  • Aantal bewoners

A.d.h.v. deze gegevens kunnen we berekenen hoeveel stroom- en gasverbruik er gereduceerd kan worden met het systeem dat op jouw woning past. 

Is je woning geschikt? Daarnaast kijken we of jouw woning geschikt is voor het Volthera systeem. Is je afgiftesysteem op orde? Dat houdt in dat er een vorm van lage temperatuurverwarming in de woning aanwezig is. En zoals al eerder beschreven, heb je voldoende dakoppervlak om de panelen te kunnen plaatsen?

All-electric

All-electric PVT-systemen worden in bijna alle gevallen toegepast bij nieuw te bouwen woningen. Deze bezitten namelijk niet langer over een gasaansluiting. Bij nieuw bouw woningen is het natuurlijk nog niet duidelijk wat je elektraverbruik gaat worden en wat de warmtevraag van je woning is. Bij nieuw te bouwen woningen maken we dan altijd een advies op maat. 

Wil je meer informatie over de samenstelling van het ideale PVT-systeem? Lees dan hier het hele artikel.