Hoe je met zonnepanelen duurzaam geld kan besparen

Niemand wil teveel betalen voor zijn energierekening, door in zonnepanelen te investeren bespaar je op de kosten.

Guido van Loon 26 Maart 2021

Bovendien werk je mee aan een klimaat- en milieuvriendelijke toekomst. De keuze voor schone energie wint aan populariteit nu we weten wat de invloed van fossiele brandstoffen op de natuur is. Het gebruik van zonnepanelen is niet alleen een milieubewuste keuze, maar het is ook financieel aantrekkelijk. Voor de energie van de zon hoef je tenslotte niet te betalen. Er zijn nog tal van andere voordelen. Hieronder lees je daar meer over, en kun je eveneens zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

Terugleveren van energie

Door zelf in je energiegebruik te voorzien, zorg je ervoor dat je minder vaak hoeft aan te kloppen bij een energieleverancier. De zon is namelijk een onuitputtelijke bron van energie die het hele jaar door aanwezig is. Hoe meer energie je opwekt met zonnepanelen, des te minder energie heb je nodig van externe spelers. Sterker nog, als je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, kun je die terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hier krijg je vervolgens een vergoeding voor, de zogenoemde terugleververgoeding. Het is dus niet alleen mogelijk om geld te besparen, je kan zelfs geld verdienen met zonnepanelen.

Meerwaarde woning

Terwijl je energierekening alleen maar lager wordt, stijgt de prijs van je huis juist als je in zonnepanelen investeert. Een koper profiteert van de kosten en moeite die bij de aanschaf kwamen kijken, en dat vertaalt zich vanzelfsprekend terug in de waarde van het huis. Bovendien ontvang je een hoger energielabel als je zonnepanelen gebruikt.

Zonnepanelen zijn zo gemaakt dat ze een lange levensduur hebben en makkelijk zijn te onderhouden. Je moet misschien wat kosten maken bij de aanschaf van zonnepanelen, maar op termijn kun je die kosten er moeiteloos uithalen. Om een voorbeeld te geven, gemiddeld leveren 10 zonnepanelen zo’n €500,- per jaar op.

Advies

Voordat je kan besparen op de energierekening met behulp van zonnepanelen, moet je weten of je dak geschikt is en hoe je een optimale opbrengst krijgt. Er zijn namelijk verschillende zaken die meespelen als je zonnepanelen plaatst. Zo hebben de hellingshoek en richting invloed op de optimale werking. Dat geldt ook voor de beschikbare ruimte en de schaduw die daar eventueel op valt.

Om dit alles duidelijk te krijgen doe je er dan ook goed aan een gratis adviesgesprek te regelen. Via Pure Energie kun je een gratis dak-check doen, waaruit vervolgens naar voren komt hoe jij het best energie kan besparen met behulp van zonnepanelen.

Reacties