Hoe duurzaam is de productie van PVT-panelen?

Hoe is de verhouding tussen productie en opbrengst van PVT-panelen en wat is de terugverdientijd van een PVT-paneel op het gebied van duurzaamheid?

Focus op duurzaamheid

Producenten van zonnepanelen maken duurzaam wonen en duurzaam bouwen mogelijk, maar helaas is er voor het industriële productieproces van deze technieken vaak nog niet-duurzame energie nodig. Gelukkig werken producenten en fabrikanten voortdurend aan manieren om op een zo duurzaam mogelijke wijze te produceren.

Voor een PVT-systeem als Volthera is het productieproces nog ingewikkelder, omdat het systeem uit diverse componenten bestaat. We moeten er dus voor zorgen dat alle aparte componenten zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd. Neem bijvoorbeeld onze zonnepanelenfabrikant, DMEGC Solar Energy. DMEGC maakt hun zonnecellen zelf, waardoor ze de hele productielijn kunnen monitoren, borgen en optimaliseren.

De focus van DMEGC ligt continu op het optimaliseren van productieprocessen en de ontwikkeling van nieuwe producten, die hun steentje bijdragen aan duurzaamheid en innovatie. De kwaliteit is belangrijk, aangezien panelen van betere kwaliteit langer meegaan. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou als investeerder in panelen.

De manier waarop je paneel geproduceerd is, bepaalt namelijk de energetische terugverdientijd voor jou.

Energetische terugverdientijd

Na de productiefase komen de panelen op het dak te liggen bij jou als consument. De manier waarop de panelen gebruikt worden, speelt uiteraard ook een grote rol in duurzaamheid. Hoewel de productie niet honderd procent duurzaam verloopt, is het mooie aan duurzame energiebronnen dat ze dit kunnen compenseren in de gebruiksfase. Ze wekken immers zelf energie op.

Wanneer een paneel zijn eigen productie heeft gecompenseerd aan energieverbruik, spreken we van de energetische terugverdientijd. Dit wordt gemeten met de EPT (Energy Payback Time). Dit is de tijd die een paneel nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als de energie die gebruikt is tijdens de productiefase.

Wil je weten welke factoren de uiteindelijke energetische terugverdientijd bepalen lees dan het hele artikel 'productie vs. opbrengst: hoe duurzaam is de productie van PVT-panelen?' 

Profielfoto van Volthera
Volthera
Website
Meerheide 101, 5521 DX Eersel