Foto: 2021/zonnepanelen-huren-1.jpg

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen huren

Zonnepanelen zijn duur in de aanschaf. Het duurt dan ook best lang voor je die investering terug hebt verdiend.

Wanneer je zonnepanelen huurt of leaset leveren deze direct energie en profiteer jij meteen van lagere energiekosten. Je hoeft dus niet diep in de buidel te tasten of zelfs een lening af te sluiten om zonnepanelen aan te schaffen als je ze huurt, terwijl je wel direct alle voordelen hebt. Uiteraard betaal je elke maand huur, maar die is uiteraard lager dan de energiebesparing die de zonnepanelen opleveren. Het is mogelijk om bij vrijwel alle energieleveranciers zonnepanelen te kopen, te leasen of te huren. Het loont hierbij absoluut de moeite om prijzen en voorwaarden goed te vergelijken voor je een keuze maakt. Zeker als je huurt blijven de zonnepanelen eigendom van de verhuurder. Vaak zit er een clausule in het huurcontract dat je ze na 10 of 15 jaar voor een prikkie kunt kopen waarna je nog jaren profiteert van de opbrengst zonder huur te betalen. In dit artikel leggen we uit wat er komt kijken bij zonnepanelen huren.

Dak

Zonnepanelen kunnen op vrijwel alle daken gemonteerd worden, behalve rieten daken vanwege het brandgevaar. Schuine daken zijn het meest ideaal omdat zonnepanelen in een hoek moeten staan om maximaal zonlicht te vangen. Op platte daken moeten de panelen kunstmatig schuin worden geplaatst. Zolang het dak niet op het zonloze Noorden ligt en niet van riet is kunnen er zonnepanelen op gemonteerd worden.

Huurprijs

Staar je niet alleen blind op de laagste huurprijs. Het is ook belangrijk om te kijken wat de voorwaarden zijn. Sommige aanbieders indexeren de in eerste instantie lage huurprijs elk jaar. Op die manier mogen verhuurders de huurprijs jaarlijks verhogen. Er zijn ook verhuurders waarbij je de afgesproken huurprijs voor 10 of 15 jaar vastzet. Zo weet je precies wat je betaalt aan huur en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Het kan ook interessant zijn om te kijken wat je betaalt als je een persoonlijk lening afsluit bij een geldverstrekker. Wellicht ben je dan maandelijks voordeliger uit dan dat je huur betaalt bij de verhuurder van zonnepanelen.

Voorwaarden

Zoals gezegd raden we je aan om de huurprijs de komende 10 of 15 jaar vast te zetten. Daarnaast zijn andere voorwaarden in het huurcontract belangrijk om ellende te voorkomen. Jaarlijkse indexering van de huurprijs is een. Maar ook enorme kosten die worden doorberekend wanneer je het huurcontract opzegt zijn geen uitzondering. Ook aanbieders die stellen dat de huurovereenkomst eenzijdig door hen kan worden gewijzigd als de wet- en regelgeving (waaronder fiscale regels) daar aanleiding toe geven komen we vaak tegen.

Reacties