Foto: energiezuinige-woningbouwtechnieken-toekomst

Dit zijn dé energiezuinige woningbouwtechnieken van de toekomst

De zonnepanelen deden pas vanaf de jaren '90 op grote schaal hun intrede. Ook de zonneboiler en de warmtepomp zijn intussen wel gemeengoed geworden.

Toch wordt verwacht dat de komende jaren steeds meer energiezuinige woningbouwtechnieken hun intrede zullen doen. Vaak bieden ze een oplossing voor praktische problemen of moeten ze het energieneutraal karakter van nieuwbouwwoningen eenvoudiger en goedkoper bewerkstellingen. Wij brengen een bloemlezing van de toekomstverwachtingen die energiezuinig bouwen vorm zullen geven.

Energieopslag wordt belangrijker

Momenteel worden ook energieneutrale woningen nog gewoon op het net aangesloten. Soms moeten die woningen alsnog energie afnemen om later eventuele overschotten terug aan het net af te geven. Op die manier moet de teller uiteindelijk op nul komen te staan. De zogenaamde transportkosten van de netbeheerder en het vastrecht voor de levering van elektriciteit blijven dus altijd wel aanwezig. In de praktijk roept de aangekondigde afschaffing van de saldeerregeling eveneens vragen op.

Om woningen écht zelfvoorzienend te maken zal energieopslag steeds belangrijker worden. Momenteel zijn dergelijke technieken nog voorbehouden aan grotere nutsbedrijven en energieproducenten. Verwacht wordt echter dat ze ook hun intrede zullen doen op de consumentenmarkt. Onder andere Tesla ontwikkelde reeds een thuisbatterij die zonne-energie overdag kan opslaan om ’s avonds opnieuw af te geven. Dat sluit niet alleen beter aan bij onze manier van leven maar moet bovendien ook de totale onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet bewerkstelligen. In de toekomst zal die technologie niet alleen beter en goedkoper worden, maar ook in iedere nieuwbouwwoning aanwezig zijn. Misschien kan dan de totale loskoppeling van het net volgen?

Magnetische koeling

Het klinkt misschien heel bizar maar General Electric en Oak Ridge National Laboratory hebben eerder al de handen in elkaar geslagen om een nieuw soort koelsysteem te ontwerpen. Op korte termijn zou het de diepvries kunnen vervangen. Op lange termijn zou het zelfs een alternatief kunnen bieden voor de energieverslindende airconditioning. Het systeem werkt op basis het zogenaamde magnetocalorisch effect. Hierbij kan men de temperatuur aanpassen door de sterkte van het magnetisch veld te wijzigen. Niet alleen blijven schadelijke chemische stoffen hierbij achterwege, bovendien zou het ook een veel energiezuinigere manier van koelen zijn.

Een nieuwe generatie isolatie

De nieuwe generatie isolatie zal zich op verschillende manieren veruitwendigen. Zo werkt men bij Lawrence Berkely National Laboratory aan slimme raamisolatie waarbij microprocessoren de reflectiegraad automatisch aanpassen om zo een optimale balans te vinden tussen zonlicht, comfort en de opwarming van de woning. Ze werken eveneens aan nieuwe fluorescerende pigmenten die ook de opwarming van de zolderruimte moeten voorkomen. Het Industrial Science & Technology Network werkt dan weer aan een nieuwe vorm van isolatie waarbij het tijdens de koudste wintermaanden de warmte vasthoudt maar tijdens de warmere zomermaanden net warmteafgifte toestaat.

Een huis op gelijkspanning?

Gelet op het feit dat het merendeel van onze toestellen werken op wisselspanning, zit deze evolutie er nog niet meteen aan te komen. Toch werd diezelfde wisselspanning eigenlijk uitgevonden om stroom over lange afstanden te transporteren. Om die reden zal de gelijkstroom van zonnepanelen steeds via transformatorstations naar wisselstroom omgezet worden. Indien woningen zelf hun energie opwekken, blijkt dat tegen alle logica in te gaan. Gelijkstroom is immers veiliger en heeft geen straling.

In Nederland streven onder andere Stichting Gelijkspanning en het bedrijf Direct Current al langer naar een samenleving op basis van gelijkspanning. Op korte termijn lijkt het onhaalbaar te zijn. Maar in het kader van de energiezuinige woning van de toekomst is het misschien niets meer dan een logisch gevolg.

Reacties