Aan welke eisen moet jouw woning voldoen voor een PVT-systeem?

Kan je zomaar een PVT-systeem laten installeren of moet jouw woning aan bepaalde eisen voldoen? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een PVT-systeem?

Met een PVT-systeem wek je elektriciteit én warmte op. Hierdoor haal jij maximaal rendement uit je dak. Maar een PVT-systeem bestaat niet alleen uit de PVT-panelen, er wordt namelijk ook een warmtepompsysteem geplaatst. De warmtepomp, het boilervat, de omvormer en andere systeemcomponenten moeten allemaal een plek bij jou in huis krijgen. Geen zorgen, in de meeste gevallen is dit geen probleem!

Voorwaarden PVT-systeem

Voor bestaande woningen moet er aan een drietal eisen worden voldaan, namelijk voldoende beschikbaar dakoppervlak, de woning moet voldoende geïsoleerd zijn en het afgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperatuur afgifte. Voor nieuwbouwwoningen is dit een ander verhaal, daarom komen we daar later op terug.

Voldoende beschikbaar dakoppervlak
Niet geheel onbelangrijk, heb jij voldoende dakoppervlak om het gewenste aantal PVT-panelen te kunnen installeren? Bij een hybride systeem zal je rekening moeten houden met minimaal 8 PVT-panelen. Mocht het toch niet op jouw dak passen, dan kunnen de panelen indien mogelijk op andere daken worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op het dak van de garage of een bijgebouw. Ook een veldopstelling is een optie, waarbij de panelen op een schans in de tuin worden geïnstalleerd.

Voldoende geïsoleerd
Het verduurzamen van je woning begint bij het isoleren van de woning. Hierdoor daalt de warmtevraag en bespaar je energie. Aan welke soort isolatie moet je dan denken? Begin eerst met het controleren van de spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Maar kijk ook eens naar de beglazing die aanwezig is in de woning. Lees in de blog ‘Je woning isoleren’ al onze tips en tricks om jouw woning beter te isoleren.

Wil je meer weten over de eisen waaraan jouw bestaande woning of nieuwbouwwoning moet voldoen voor een PVT-systeem? Lees dan het hele artikel.