Van het gas los?

De laatste tijd is er veel aandacht in de media voor het verminderen van het gasverbruik. Een manier om te minderen is het overstappen op All Electric.

Wat houdt All Electric in?

Dit houdt in dat u geen gebruik meer maakt van gas in uw woning (of bedrijfspand). Hierbij wordt de gasaansluiting afgesloten of zelfs weggehaald. U gaat dan bijvoorbeeld over op elektrisch koken en voor de verwarming gaat u gebruik maken van een warmtepomp. Er zijn twee hoofdgroepen van warmtepompen.

De grondgebonden warmtepomp haalt de warmte zoals de naam al aangeeft uit de grond en de luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Aangezien deze manier van verwarmen wezenlijk anders is dan verwarmen met gas, zijn er twee voorwaarden waaraan voldaan moet worden om het gebruik van een warmtepomp mogelijk te maken:

  • Goede isolatie.
  • Een afgiftesysteem dat geschikt is voor Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Dit is bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale LTV radiatoren.

Een warmtepomp werkt met een lage temperatuur en kan niet zoals met een gastoestel snel naar een hoge temperatuur gebracht worden. Als er geen goede isolatie is kan de warmtepomp (met die lage temperatuur) de woning niet goed verwarmen. Door die lage temperatuur moet het afgifteoppervlak van de warmte ook groter zijn dan de radiatoren (relatief klein afgifteoppervlak) die bij een CV ketel gebruikt worden. Een vloerverwarming heeft een veel groter afgifteoppervlak dan een radiator en is daarom beter te combineren met een warmtepomp.

Als een woning (of bedrijfspand) niet voldoende geïsoleerd is, geen vloerverwarming heeft of de kosten van een all electric oplossing een drempel zijn, kan er ook gekozen worden voor een hybride oplossing om de woning te verwarmen. Hierbij blijft men gebruik maken van een CV ketel, maar daarnaast wordt er een duurzaam toestel geplaatst waarmee (zonder gebruik van gas) een deel van de verwarming van de woning plaatsvindt. Hiervoor kan men bijvoorbeeld kiezen voor een luchtwarmtepomp.