Foto: warm-huis-zonder-gas-warmtepomp

Een warm huis zonder gas dankzij de warmtepomp

Je hoort het steeds vaker: je huis verwarmen kan tegenwoordig ook zonder gas en een cv ketel. Warmtepompen zijn een geweldig alternatief.

Sandra van Koningshoven

In Nederland is het nog vrij nieuw, maar Scandinaviërs en ook onze Duitse buren zijn al helemaal gewend aan een warmtepomp in huis. Met een warmtepomp heb je geen gas nodig en heb je niet te maken rookgassen die na de verbranding moeten worden afgevoerd. Wel zo schoon dus. Bovendien erg fijn voor het milieu, want je verstookt geen fossiele brandstoffen. Maar wat is een waterpomp eigenlijk, en hoe werkt het? 

Wat is de brandstof van een warmtepomp?

Een cv ketel is de meest bekende manier om in Nederland je huis te verwarmen. Zo’n installatie werkt op gas. Water in de ketel wordt verhit door gas te verbranden. Een warmtepomp heeft geen gas of andere brandstoffen nodig om te functioneren. In feite is het een omgekeerde koelkast. Waar een koelkast de warmte van binnen naar buiten gaat, werkt dat bij een warmtepomp in je woning precies andersom. Een warmtepompinstallatie gebruikt warme lucht van buiten om je huis te verwarmen. Die warme lucht komt bijvoorbeeld uit de lucht, uit de grond of uit grondwater. Puur natuur dus. Dat klinkt een beetje vreemd: warmte van buiten halen in ons koude land? Dat dit mogelijk is, is te danken aan de installatie. Deze heeft maar een klein beetje warmte van buiten nodig om om te kunnen zetten in bruikbare warmte voor binnen. Bovendien hoef je niet ver de bodem in om wat warmte te zoeken. Bij een diepte van 1,5 meter komt de temperatuur namelijk al niet meer onder het vriespunt, het hele jaar door.

Hoe werkt een warmtepomp precies?

De warmte van buiten wordt opgehaald door het rondpompen van een speciaal vloeistofmengsel. Deze neemt de warmte goed en voert het naar de pomp toe. De pomp gebruikt een koelmiddel om de vloeistof tot een gas te verdampen, waarna het weer condenseert tot een vloeistof. Dit gebeurt zowel door het temperatuurverschil als door druk in de installatie. Het is een gesloten systeem. De warmte die bij het omzettingsproces vrijkomt, wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Ook warm water uit de tap kan trouwens door de warmtepomp geleverd worden. 

Een cv ketel of warmtepompinstallatie in huis?

Of een warmtepomp voor jouw woning een goed alternatief is, hangt van verschillende factoren af. Een warmtepomp werkt optimaal als het verschil in temperatuur tussen de bron van buiten en de af te geven warmte niet al te groot is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vloerverwarming. Omdat dit type verwarming zo’n groot oppervlak heeft, hoeft het water dat door de buizen stroomt niet al te warm te zijn. Ook scheelt het enorm als je huis goed geïsoleerd is. Dit is de reden dat een warmtepomp vaker in een nieuwbouwwoning voorkomt dan in bestaande bouw. De vraag is uiteindelijk of een warmtepomp genoeg energie kan leveren om jouw woning te verwarmen. Naast het type verwarming en isolatie is ook van belang of je tapwater via de pomp wilt verwarmen, wat de grootte van je woning is en uit welke natuurlijk bron warmte kan worden gewonnen.

Reacties
Anderen bekeken ook