Cv-ketel vervangen? Maak de juiste keuze

Er zijn drie mogelijkheden: verwarmen met gas, overstappen op elektrisch, of hybride verwarming (gas én elektrisch)

Verwarmen zonder gas of met minder gas    

“Nederland van het gas af”, wordt er continu gezegd. Maar in de praktijk zijn er veel vragen. Woningeigenaren zien door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wijsheid als je toe bent aan een nieuwe ketel, of als je je woning wilt verduurzamen? Het is zeker verstandig te kijken naar de mogelijkheden voor een warmtepomp. Uw gasverbruik gaat fors omlaag of zelfs helemaal naar nul. Een interessante optie, gezien de aangekondigde verhogingen van de gasprijs en de aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.

Klaar voor de toekomst
Een warmtepomp is een mooie, toekomstbestendige oplossing. Maar iedere situatie is anders en maatwerk noodzakelijk. De erkende specialist verdiept zich eerst in uw situatie. Hoe is uw woning bijvoorbeeld geïsoleerd? Ook maakt het uit of uw woning is voorzien van gewone radiatoren of bijvoorbeeld vloerverwarming. En is er voldoende ruimte, ook voor de buitenunit? Bij een warmtepomp komt meer kijken dan bij een cv-ketel. En lang niet alle situaties lenen zich er voor. Wat voor u de juiste keuze is, hangt af van uw woning en uw wensen. Laat u daarom altijd goed voorlichten door een gespecialiseerde installateur.

Hybride
Veel Nederlanders kiezen momenteel een lucht/water warmtepomp. Deze werkt helemaal zonder gas en haalt zijn energie uit de buitenlucht. Het systeem gebruikt alleen stroom. Elke kW stroom zet de warmtepomp om in 4 kW verwarmingsvermogen. De netto energiebesparing kan zo flink oplopen.
Helemaal zonder gas verwarmen met een warmtepomp is niet voor iedereen weggelegd, bijvoorbeeld omdat de woning niet geschikt is of omdat het qua budget niet past. Vaak biedt de combinatie van een warmtepomp en een HR-ketel, bestaand of nieuw, een prima alternatief. De warmtepomp is dan onderdeel van een hybride systeem met het beste van twee werelden: een hoge gasbesparing zonder ingrijpende aanpassingen.

Nieuwe generatie HR-toestellen
Maar ook zónder warmtepomp levert de nieuwste generatie HR-toestellen van Nefit al een forse energiebesparing op. Vergeleken met een HR-ketel van 15 jaar oud besparen de nieuwe toestellen bij een gasverbruik van 2.000 m2 zo’n 200 euro op jaarbasis. Bovendien zijn de HR-toestellen van Nefit klaar voor andere gassoorten en kunnen ze achteraf makkelijk worden uitgebreid met een hybride warmtepomp, waarmee al gauw meer dan 50% gas kan worden bespaard.

Acties
Klik hier voor de lopende acties van Nefit Bosch. Advertisement