Foto: duurzaam-woning-verwarmen-zonder-gas

4 duurzame manieren om je woning te verwarmen zonder gas

De gaskraan wordt langzaamaan dichtgedraaid en dat voel je direct in de portemonnee.

Eerder dit jaar becijferde prijsvergelijker Pricewise dat de energierekening gemiddeld 327 euro hoger uitvalt in 2019 dan het jaar ervoor. Een fors deel daarvan komt voor rekening van de gestegen gastarieven. Het loont nu meer dan ooit om te investeren in energiebesparende maatregelen waarmee je niet of minder afhankelijk bent van gas.

Benieuwd hoe je hierin stappen kunt zetten? In dit artikel delen we 4 manieren om je woning te verwarmen zonder gas.

1. Pelletkachel: verwarmen in stijl

Wie er graag warm bij zit en kan genieten van mooie vlammen, komt al snel uit bij een pelletkachel. Dit type kachel brandt op pellets: samengeperste houtkorrels, een duurzame verwarmingsbron (afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld).

Een pelletkachel is een schoon alternatief voor houtkachels en open haarden. Dezelfde warme uitstraling, maar dan zonder stankoverlast. Wanneer je een pelletkachel gebruikt als hoofdverwarming in de woonkamer bespaar je circa 40% op het totale gasverbruik.

Er zijn eveneens pelletkachels verkrijgbaar die je kunt aansluiten op je bestaande centrale verwarmingssysteem. Op die manier is ook de warmwatervoorziening gedekt. Met deze uitvoering is het mogelijk om kleine woningen volledig zonder gas te verwarmen.

2. Pelletketel: biomassa als verwarmingsbron

Een pelletketel, of biomassaketel, is een volwaardige vervanging voor gasgestookte CV- of HR-ketels. Dit systeem is met name geschikt voor grotere woningen. Pelletketels maken, zoals hun naam al doet vermoeden, gebruik van pellets als brandstof. De hitte die vrijkomt bij de verbranding van de pellets staat in verbinding met een buffervat. Vanuit daar wordt warm water via de bestaande cv-leidingen door de woning geloodst. Met dit systeem heb je geen gas meer nodig om je woning te verwarmen of van warm tapwater te voorzien.

3. Warmtepomp: energie uit de buitenlucht

Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht als verwarmingsbron. Dat maakt warmtepompen een zeer duurzame verwarmingsmethode. Dit systeem is uitvoerbaar met CV-voorziening, zodat je volledig gasvrij kunt wonen.

Tijdens het opwekken van energie gebruiken warmtepompen een kleine hoeveelheid stroom, om daarna veel energie terug te leveren. De input-output-verhouding wordt ook wel aangeduid als de COP-waarde. Er zijn zuinige warmtepompen op de markt met een COP-waarde van 6, wat inhoudt dat elk kWh dat de warmtepomp verbruikt het zesvoudige oplevert!

4. Zonneboiler: warm water met zonkracht

Zonneboilers verwarmen water voor sanitair gebruik met behulp van zonkracht. Het systeem zet zonne-energie, in tegenstelling tot zonnepanelen, direct om in warmte. Dit proces verloopt maar liefst vier keer zo efficiënt dan wanneer elektriciteit opgewekt uit zonnepanelen afzonderlijk wordt omgezet in warmte.

Zonneboilers zijn uitvoerbaar in twee uitvoeringen: een vlakkeplaat- en een heatpipe-uitvoering. Het eerste type werkt met een absorbeerplaat die zonne-energie opvangt en benut om het tapwater te verwarmen, het tweede type met een buizensysteem dat energie opwekt met behulp van een speciale verwarmingsvloeistof.

Beide systemen werken volledig op hernieuwbare energie en zijn dus zeer duurzaam en milieuvriendelijk.

Hoog rendement met Gasvrij

Je woning duurzaam verwarmen zonder gas is makkelijker dan je denkt! De hoogwaardige systemen van Gasvrij beschikken over een hoog rendement. Je hoeft dus niet in te leveren op comfort.

Nog zorgelozer gebruikmaken van deze gasvrije systemen? Je kunt de systemen ook leasen voor een vast bedrag per maand door middel van financial lease. Zo houd je de gebruikskosten van meet af aan laag. Helemaal in combinatie met de gunstige subsidieregelingen!

Wanneer zet jij de volgende stap naar een comfortabel en duurzaam verwarmd woonhuis?

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu

Reacties