Foto: huis-koel-houden-tips

Zo houd je je huis koel in de zomer

Wanneer het zonnetje schijnt is het heerlijk buiten. Hoe voorkom jij een warm, benauwd huis? Met deze tips houd je je huis lekker koel in de zomer.

Op zo’n warme zomerdag kan je huis ook flink opwarmen, terwijl het juist fijn is om binnen af te koelen.

Sluit ramen en deuren

Frisse lucht is belangrijk, maar op een warme dag is het slimmer om ramen en deuren te sluiten. Zo houd je de warme lucht buiten, terwijl het binnen lekker koel blijft. Is het later op de avond of vroeg in de ochtend lekker afgekoeld? Dit is het juiste moment om alles open te zetten voor frisse lucht! Met een beetje geluk waait er een fris briesje en koelt het binnen nog verder af.

Creëer schaduw

Zonnestralen voelen heerlijk op je huid, maar op je raam zorgen ze voor een benauwde warmte in huis. Voorkom daarom dat de zon de hele dag op je ramen schijnt. Er zijn genoeg mogelijkheden om je eigen schaduw te creëren. Doe bijvoorbeeld overdag de gordijnen of rolluiken dicht of doe een zonnescherm naar beneden. Denk ook na over de inrichting van je tuin. Een afdak of grote boom in de tuin zorgt voor extra schaduw. Een zomerse parasol werkt natuurlijk ook!

Huis koelen met vloerverwarming

Wist je dat vloerverwarming je huis ook kan koelen? Dit werkt eigenlijk precies hetzelfde als verwarmen. Laat de leidingen niet volstromen met warm water, maar met koud water. De koele temperatuur die de buizen afgeven aan de vloer, verspreidt zich gelijkmatig over de ruimte. Deze methode werkt het best bij vloerverwarming als hoofdverwarming. De ruimte voelt heerlijk koel en huisdieren zoals honden of katten genieten extra van de koude vloer.

Vermijd warme apparatuur

Grote apparaten zoals een vaatwasser of een oven geven veel warmte af. Gebruik deze daarom zo min mogelijk tijdens warme zomerdagen. Wie heeft er überhaupt zin in een warme maaltijd als het buiten ruim 30 graden is? Een heerlijke zomerse salade is minstens zo lekker en daarvoor hoef je niet te koken. Zet alle apparaten die je niet gebruikt helemaal uit, dus niet op stand-by. Trek bij voorkeur de stekker uit het stopcontact.

Met deze tips kun je weer genieten van het heerlijke weer in de zomer. Ga lekker het zonnetje in en stap je huis daarna binnen om af te koelen. Dubbel genieten!

Reacties