Het nut van mechanische ventilatie

Je huis goed ventileren is van groot belang. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat je de hele dag door voldoende schone lucht in huis hebt.

Guido van Loon 15 Maart 2019

Zeker in een nieuw, energiezuinig huis heb je de hele dag door ventilatie nodig. Op die manier creëer je een gezond binnenklimaat, voor de hele dag door ventilatie in huis is mechanische ventilatie ideaal!

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Met mechanische ventilatie heb je voortdurend luchtverversing. Lucht wordt uit de diverse kamers afgezogen en via de box afgevoerd naar buiten. Verse lucht komt vervolgens op natuurlijke wijze via de ventilatieroosters boven de ramen weer naar binnen. Daarna stroomt de verse lucht door het hele huis.

Het regelen

Doorgaans kan het ventilatiesysteem handmatig geregeld worden. Hiervoor heb je een driestandenschakelaar in de keuken en de badkamer. Ben je thuis, dan zet je de schakelaar op 2, ga je weg dan zet je hem op 1. Stand 3 gebruik je voor extra ventilatie tijdens het douchen of het koken.

Waar te koop?

Mechanische ventilatie bij vele winkels te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Filterfabriek.

Automatische vraaggestuurde regeling

Veel huizen hebben naast de schakelaar ook een automatische vraaggestuurde regeling. Hierbij wordt de luchtvochtigheid en CO2 geregistreerd door sensoren. Op basis hiervan wordt vervolgens de ventilatie geregeld. Zijn er bijvoorbeeld meerdere mensen teglijk in de woonkamer, dan gaat het systeem daar harder werken. Zo bespaar je energie, want er wordt nooit onnodig veel warme lucht afgevoerd.

Reacties