Foto: energie-besparen-doe-je-zo

Energie besparen in huis: zo doe je dat

Of je nu een lekkere warme douche neemt of 's ochtends een eitje kookt: onopgemerkt verbruik je dagelijks veel energie.

En pas aan het einde van het jaar – als de energierekening op de mat valt – besef je hoeveel je eigenlijk hebt verbruikt. Schrok je er vorig jaar van? Dan heb je misschien wat aan de volgende tips. Heb je nog gloeilampen hangen? Snel vervangen! Hallogeen-, led- en spaarlampen verbruiken een stuk minder energie en daarnaast zijn ze ook nog eens beter voor het milieu. Kies daarom altijd voor de meest energiezuinige lampen.

Controleer de instellingen van je thermostaat

Controleer voor de winter begint de instellingen van je thermostaat. Je hebt speciale programma’s die erop gemaakt zijn je huis winterklaar te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je cv-ketel altijd goed onderhouden wordt, want zo verbruikt hij minder energie.
Douche je vaak te lang? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Zo heb je hetzelfde comfort, maar verbruik je een stuk minder warm water. Ook een minuut korter douchen bespaart je per jaar al tientallen euro’s!

De juiste plek voor de vriezer

Zet je koelkast of vriezer op een koele plaats, want dan hoeft hij minder hard te werken om de juiste temperatuur te krijgen. Ook is het slim om bij de aanschaf van nieuwe apparaten goed te kijken naar het energielabel. Zo maak je een energiezuinige keus.
Vandaag de dag is het echt niet meer nodig om te wassen op 60 graden, 40 of 30 graden kan ook best. Was wat kouder en bespaar honderden euro’s per jaar! Heb je een droger? Gebruik die alleen als het echt nodig is. Kun je was uithangen, doe dat dan. Een droger is namelijk een echte energievreter.

Energie besparen in de keuken

Ook in de keuken kun je energie besparen. Bijvoorbeeld door een energiezuinige kookplaat. Koken op gas is veel goedkoper dan koken op elektriciteit. Haal stekkers ook altijd uit het stopcontact wanneer je apparaten niet gebruikt, want anders blijven ze energie vragen. En ook apparaten die standby staan, vragen nog energie.

Bron: UnitedConsumers Energie 

Reacties