In elk huis wordt de komende jaren een slimme meter geplaatst

Wat is een slimme meter? Een slimme meter is een meter die wordt gebruikt voor het uitlezen van je stoom- én gasverbruik.

31 Maart 2020

Jouw netwerkbeheerder kan een slimme meter op afstand uitlezen. In een paar jaar tijd moet in elk huis een slimme meter zijn geplaatst. Wil jij eerder een slimme meter in jouw huis dan kun je dat aanvragen. Aan het eerder laten plaatsen van een slimme meter zijn wel kosten verbonden. Een slimme meter uitlezen gebeurt op afstand. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer door te geven. Je kunt wel op elk moment de meter zelf uitlezen. Een slimme meter geeft het stroom verbruik één keer per 15 minuten en het gas verbruik één keer per uur weer. De netwerkbeheerder leest één keer per maand het verbruik uit en jij ontvangt hiervan een overzicht. De jaarafrekening wordt opgemaakt zonder dat jij de meterstanden hoeft door te geven.

Wat zijn de voordelen van de slimme meter

Bij een slimme meter worden de meterstanden op afstand uitgelezen. Dat betekent dat er geen meteropnemer meer aan de deur komt. Je hoeft ook geen meterstanden mee door te geven. Hierdoor kunnen er ook geen misverstanden meer ontstaan over de je meterstanden. Omdat de netwerkleveranciers je elke maand een overzicht sturen van jouw energieverbruik krijg je een beter inzicht. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen en lever je energie terug dan meet de slimme meter dit ook. De voordelen nog even op een rijtje:
• Er komt geen meteropnemer meer aan de deur
• Je hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven. Ook niet voor de jaarrekening.
• Je kunt zelf per dag, zelfs per uur jouw meter uitlezen
• Je krijgt maandelijks een energie overzicht waardoor je meer inzicht krijgt in je energieverbruik
• Lever je energie terug dan wordt dit ook door de slimme meter geregistreerd.

Lees voor meer inzicht in jouw energieverbruik zelf de slimme meter uit

Wil je meer inzicht in jouw energieverbruik dan kun je ervoor kiezen om de slimme meter elke dag of elke week uit te lezen. Met het overzicht dat je dan maakt krijg je een gedegen inzicht in jouw energieverbruik. Bij Greenchoice kun je gebruik maken van de energie bespaartool BOKS. Met deze app kun je zien wat je per apparaat groep verbruikt. Ga de uitdaging aan om door middel van deze app energie te besparen.

Wat je nog meer moet weten over de slimme meter

• Je kunt de frequentie via het uitlezen van de slimme meter met de Greenchoice app of via Mijn Greenchoice verhogen of verlagen. Maar je kunt het uitlezen hiermee niet uitzetten. Hiervoor moet je contact op nemen met de netwerkbeheerder. Wanneer de meter niet meer op afstand uit te lezen is dan moet je wel zelf weer de meterstanden doorgeven. Wil je toch weer automatisch uitlezen aanzetten dan kan dat ook via de netwerkbeheerder.
• Elk huis in Nederland wordt voorzien van een slimme meter. Je hoeft hiervoor niets te doen. Wanneer de meter bij jou wordt geplaats geeft de netwerkbeheerder de laatste meterstanden door. Het is verstandig om een foto te maken op de dag dat de meter wordt verwisselt. Doe dit van het meternummer, de meterstanden en de datum. Zo heb je altijd een bewijs van de laatste meterstanden.

Reacties