7 tips om je huis te verwarmen zonder onnodige energie te verspillen

Niemand houdt van kou in huis. Daarom zijn we al gauw gewend die thermostaatknop een goeie slinger te geven.

Guido van Loon 28 Maart 2021

Maar dit kan nog wel eens leiden tot onnodig hoge energierekeningen. Wij geven je tips om dit te voorkomen.

Uiteraard bespaar je de meeste energie door je huis goed te isoleren en te kiezen voor zonnepanelen. Toch is dit niet voor iedereen haalbaar of aantrekkelijk. Gelukkig bestaan er ook genoeg tips om te voorkomen dat je onnodige energie verspilt. Beter voor je bankrekening én voor het klimaat.

Tip 1: Ramen en deuren sluiten

Zorg er ten eerste voor dat alle ramen gesloten zijn wanneer je de verwarming aanzet. Anders gaat de warmte regelrecht naar buiten, en dat is zonde! Daarnaast helpt het ook om de deuren in huis zo veel mogelijk gesloten te houden. Alleen met deze gewoonte kun je gemiddeld al €240 per jaar besparen!

Ben je nogal vergeetachtig met deuren? Bevestig dan een deurdranger aan je deur, zodat deze automatisch sluit.

Tip 2: Verwarming ’s nachts op 15 graden

Uiteraard is het onnodig en zonde om de verwarming aan te zetten als je slaapt. Deze kun je dus beter op 15 graden zetten. Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n €180.

Heb je vloerverwarming in huis? Dan kun je je thermostaat beter op 17 à 18 graden zetten, anders duurt het opwarmen de volgende dag te lang.

Tip 3: Draai de verwarming één uur voor het slapen uit

Vaak zetten mensen de verwarming vlak voor het slapen uit, maar om nog meer geld te besparen kun je dit beter al een uur van tevoren doen. Na het uitzetten blijft het echt nog wel een tijdje warm in de woonkamer, maar je bespaart elke dag toch weer een uur aan stookkosten. Dit komt uiteindelijk neer op een besparing van €20 per jaar.

Tip 4: Niemand thuis? 15 graden!

Ook wanneer er overdag (of ’s avonds) niemand thuis is, zou het natuurlijk hartstikke zonde zijn om te stoken. Daarom kun je de thermostaat ook dan het beste op 15 graden zetten. Met deze simpele gewenning bespaar je zo’n €160 per jaar.

Echter geldt ook hier dat je bij vloerverwarming beter 17 à 18 graden kunt aanhouden.

Tip 5: Pas op met klokthermostaat

Een geprogrammeerde klokthermostaat is erg handig als je een vast patroon hebt. Zo kun je instellen dat de verwarming al begint te gloeien vlak voor je uit bed gaat, maar daarna ook vanzelf weer uitgaat rond bedtijd. Alleen is het probleem hiermee dat dit is gebaseerd op een gemiddelde dag. Maar wat nou als je spontaan andere plannen maakt? Overwerken op kantoor, spontaan uit eten na je werk, of een weekendje weg? Dan is het vrij logisch dat je in alle haast vergeet de thermostaat hier handmatig op aan te passen. Op zulke momenten stookt je verwarming dus wel, terwijl je niet thuis bent. Zonde!

Heb je een slimme thermostaat die via je telefoon op afstand te bedienen is? Dan is het natuurlijk een ander verhaal. Deze zijn in zulke situaties juist ideaal!

Tip 6: Slaapkamer niet verwarmen

Het is zonde en onnodig om je slaapkamer te verwarmen omdat je hier overdag toch nauwelijks bent. Daarnaast is een koudere slaapkamer beter voor je nachtrust. En… je bespaart hier op jaarbasis zo’n €80 mee.

Let op: om de leidingen van je slaapkamerverwarming in goede staat te houden is het wel verstandig de verwarming eens in de zoveel tijd even open te draaien en te verwarmen.

Tip 7: Installeer een radiatorventilator

Een radiator ventilator zorgt ervoor dat je huis wel 15 tot 20% sneller wordt verwarmd, door middel van ventilatoren die de warme lucht verspreiden en versterkt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je huis sneller verwarmd wordt, maar je bespaart ook nog eens op gasverbruik. Dit komt omdat je de thermostaat met een radiator ventilator lager kunt zetten voor dezelfde warmte die je gewend bent bij een radiator zonder ventilator. Meer over dit handige systeem lezen? Kijk voor meer informatie bij Heatfan.

Reacties