Renovatieproject in het pittoreske Brabant

Wanneer je een huis koopt moet je vaak door de bestaande inrichting kijken en durven dromen hoe jouw wensen werkelijkheid kunnen worden.

Dit overkwam Bert en zijn vrouw uit Brabant. Bij de eerste bezichtiging was het huis voor Bert een echte no go, maar door de creatieve kijk op het huis van zijn vrouw en een bevriende architect, kocht het stel toch het huis. Een grote wens was om een energiezuinige woning te creëren. Door het hele huis werden daarom de klimaatsystemen van Jaga geplaatst.

Renovatie beneden en boven

Het huis was erg hokkerig en daarom was het al snel duidelijk dat beneden een grote leefruimte moest komen. Er werd op de beneden verdieping een ruime aanbouw gebouwd waardoor in het midden van de woning de mogelijkheid van een centrale woonkeuken ontstond. Dit was een grote wens omdat koken voor vrienden en familie een hobby is van Bert. In principe was het niet de bedoeling om boven ‘groot’ te gaan verbouwen. Het eerste plan was om daar alleen de muren te schilderen. Terwijl alles beneden eruit werd gesloopt, bedacht Bert dat het een goed idee was om boven ook alle radiatoren en leidingen te vervangen. Het was al snel duidelijk dat door het gehele huis radiatoren van Jaga zouden worden geplaatst.

Een energieneutraal huis

Zowel beneden als boven komen de radiatoren van Jaga terug. Beneden hangt een Strada, Vertiga en is er een Mini Canel als vloeroplossing. Boven zijn alle kamers voorzien van de Strada. Alle radiatoren zijn uitgerust dat ze aangevuld kunnen worden met een DBH-systeem, waardoor een ruimte sneller verwarmd wordt. In de toekomst wordt de hr-ketel vervangen door een warmtepomp. De voorzieningen zijn al getroffen zodat het stel op een later moment volledig van het gas af kan gaan. Bert: “Het grote voordeel van Jaga-systemen is dat je in eerste instantie de radiatoren kunt ophangen en later deze kunt uitbouwen met bijvoorbeeld DBH of Oxygen2, zo is er voor elk budget wat wils.”

Koudeval

Veel licht in huis was een prioriteit van Bert en zijn vrouw en daarom hebben zij ervoor gekozen om de aanbouw volledig van glas te voorzien. Om koudeval tegen te gaan is geadviseerd om voor een inbouwoplossing met de Mini Canal te kiezen. Het toestel is weggewerkt in de vloer en heeft een groot vermogen met ventilatoren door de toevoeging van DBH. Door de Mini Canal wordt er een warmtescherm gecreëerd waardoor de koudeval niet meer te voelen is. Omdat de Mini Canal is weggewerkt in de vloer, is het makkelijk bij te houden qua onderhoud. Bert: “Er ligt een designrooster op van gietaluminium. Dat geeft toch net een andere sfeer dan een rooster van hout.”

Natuurlijke materialen

Bert en zijn vrouw vinden het erg bijzonder als materialen een tweede leven krijgen. Daarom hebben zij ervoor gekozen om een van de muren te bekleden met Winterslagse bakstenen uit België. Deze bakstenen werden gebruikt om huizen te bouwen en kwamen rechtstreeks uit verschillende steenkoolmijnen. Ook hangt er een Vertiga Kirei radiator van Jaga in de gang. Kirei is het niet-eetbare gedeelte van de soja plant. Het materiaal dat vroeger na de sojaoogst verloren ging, leidt nu een tweede leven in deze radiator.

Uitbreiding van het gezin

Boven zijn er Strada radiatoren geplaatst. Bert: “Dit is een bewuste keuze geweest, omdat de omkasting van de Jaga Low-H?O radiatoren niet warm worden. Ideaal met kids! Onze zoon is eind 2016 geboren en we zijn daarom blij met de keuze die we hebben gemaakt op gebied van radiatoren. Naast dat de omkasting van de radiator niet warm wordt, geeft de radiator onmiddellijk warmte af. Ideaal als je kijkt naar ons leven, dat toch onregelmatig is door werk etc. Zo kunnen we altijd in huis de warmte sturen naar gewenste behoefte.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst is het plan om het huis nog energiezuiniger te maken. Het huis kan beter worden geïsoleerd, vooral dakisolatie is hierbij belangrijk. Daarnaast zal tijdens de isolatie, om het juiste binnenklimaat te realiseren, het ventilatiesysteem Oxygen2 worden geplaatst.