Een kijkje in een duurzaam nieuwbouwhuis in Oud-Beijerland

Je huis nog verder verduurzamen? Het kan met de lage temperatuur radiatoren van Jaga. Kim deelt haar ervaring over het wonen in een duurzaam huis.

Tegenwoordig is het erg belangrijk om duurzaam te wonen. Iedereen wil bijdragen aan een duurzamere wereld. Ook Kim wilde duurzaam gaan wonen. Samen met haar vriend Bart, zijn ze verhuisd naar een duurzaam nieuwbouwhuis.

Kim is kort geleden met haar vriend verhuisd naar een duurzame nieuwbouwwoning in Oud-Beijerland. Zij kochten dit huis samen via het project ‘Ik Bouw Betaalbaar in Oud-Beijerland’. Dit is een project van de gemeente voor starters om een betaalbare woning te realiseren. Kim vertelt dat het een goede oplossing is voor starters die een eengezinswoning willen kopen.

Nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt, zitten daar tegenwoordig al veel eisen aan als het gaat om duurzaamheid. Bij de nieuwbouwwoning van Kim zat al standaard een EPC 0,4 label, 7 zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming. Dit scheelt al erg veel in kosten, en het is goed voor het milieu. Kim was hier ook al erg tevreden mee, maar ze wilde nog duurzamer wonen. Het moest een mooie combinatie van duurzaam en comfortabel worden. “En dat is gelukt.” vertelt Kim.

Comfortabel maar duurzaam

Een voordeel van nieuwbouwwoningen is dat deze vaak al goed zijn geïsoleerd. Het huis van Kim is ook nog eens aardgasvrij. Op de warmtepomp hebben Kim en haar vriend de lage temperatuur radiatoren van Jaga aangesloten, zodat ze snel kunnen verwarmen. Het voordeel van de lage watertemperatuur is dat het beter voor het milieu is aangezien er minder energie wordt verbruikt aan het opwarmen van het water. Niet alleen bij de radiatoren hebben ze duurzame keuzes gemaakt. Ook de vaatwasser, wasmachine en droger van Kim, zijn duurzaam.

Woonkamer

In de woonkamer van het huis was al vloerverwarming aanwezig. Hiermee houden ze de woonkamer op een constante temperatuur van 17 graden, in de meeste huishoudens is dit 19 graden. Op de warmtepomp hebben ze ook Jaga Mini radiatoren aangesloten. Deze zijn
superzuinig en werken dus mee aan het verduurzamen van het huis. Ze maken ook gebruik van een DBE Systeem. Met dit systeem heb je in een hele korte tijd de temperatuur van 17 naar 20 graden, met een lagere watertemperatuur. De watertemperatuur in het huis van Kim gaat maar tot 50 graden terwijl dat bij andere mensen vaak rond de 75 graden is.

Slaap- en werkkamer

In de slaap- en werkkamer heeft Kim een Jaga Strada Hybrid geïnstalleerd. Deze radiator kan niet alleen verwarmen maar ook koelen. “Vaak denk je dat dit soort units meteen heel groot moeten zijn, maar dat is bij deze radiator niet het geval. Het is compact en staat mooi in het interieur.” zegt Kim. “En als we weer zo’n warme zomer krijgen als vorig jaar, kunnen we de slaapkamer heerlijk koelen!”

Badkamer

Ook de badkamer moet verwarmd worden. “We hebben de Jaga radiatoren tot in de badkamer doorgevoerd.” vertelt Kim.

Tips van Kim

Kim geeft ook nog een paar tips mee over het verduurzamen van je huis: “Ik snap dat niet iedereen in één keer alles kan aanpakken. Maar je kunt wel stap voor stap je woning verduurzamen. Het isoleren van je woning is een goede stap en ik raad mensen altijd aan om zoveel mogelijk lage temperatuurverwarmingen te installeren. Je gaat dit echt merken aan je energierekening!”