E.Flow Parada & Ramo

Semi-design radiatoren met diagonale waterdoorstroming, veel minder gevoelig voor verminderde warmteafgifte als gevolg van lucht.

(Op)gelucht verwarmen met E.Flow Parada / Ramo !

Gezellige regenbuien, ’s morgens nog donker buiten, tijd om de regenjassen weer uit de kast te halen…Tja, de herfst komt zichtbaar dichterbij en we krijgen stilaan zin om de verwarming weer aan te zetten. In dat geval is er niets zo gezellig als thuis te komen in een aangenaam warm huis. Behalve als je radiatoren niet naar behoren werken…omdat er lucht in zit.

Wat is lucht in de radiator
Het komt regelmatig voor. Voor installateurs is het ontluchten van radiatoren bij jaarlijks onderhoud een standaard routine. Lucht die zich ophoopt in radiatoren, veroorzaakt niet alleen geluidshinder maar vermindert ook drastisch de warmteafgifte. Luchtindringing treedt bijvoorbeeld op wanneer de waterdruk te laag is, als er ergens een probleem is met een aansluiting of als het expansievat niet goed werkt. Als het probleem vaak voorkomt moet het uiteraard adequaat aangepakt worden. Een goede selectie van verwarmingsproducten, correcte montage en periodieke controle zijn daarbij essentieel. Want we kunnen onomstotelijk stellen dat de warmteafgifte van een radiator met slechts enkele cm’s lucht al dramatisch daalt. Als je met een infraroodcamera naar zo’n radiator zou kijken, zal je een zeer ongelijkmatig temperatuurprofiel zien als gevolg van het verstoorde stromingsbeeld.

SOS installateur?
Je W-installateur bellen is natuurlijk de eerste stap. Deze zal de radiator ontluchten en op zoek gaan naar de oorzaak. Helaas, aan het begin van een winterperiode loopt diens agenda al snel vol. Moet je dan zo lang in een koud huis wachten?

Als het luchtprobleem zich dan toch voordoet, is de vraag hoe men de hinder tot een minimum kan beperken. En dan is het voordeel van een radiator waarbij het water diagonaal stroomt een oplossing om het vermogen te behouden, ook al zit er tijdelijk lucht in de installatie.

Wat is een diagonale waterdoorstroming
De E.Flow radiator van Radson heeft een inwendig buizensysteem, waardoor het water diagonaal gaat stromen. Het maakt deze radiatoren veel minder gevoelig voor de verminderde warmteafgifte als gevolg van lucht. Dit is te danken aan de natuurlijke circulatie die ontstaat boven het onderste kanaal, namelijk het Tichelman principe. Middels een diagonale stroming, loopt het water ‘overhoeks’ door de radiator vanuit de linker of rechter bovenhoek (afhankelijk van type) naar de tegenoverliggende hoek aan de onderzijde. Dankzij de grotere waterkanalen van de E.Flow radiator, worden de luchtbellen dan naar boven geleid. De lucht verzamelt zich bovenaan, de warmte blijft homogeen verspreid over het grote oppervlak onder het bovenste kanaal en de radiator verliest dus geen vermogen. Daarnaast zal deze concentratie van de lucht bovenaan, het uiteindelijke ontluchten ook vergemakkelijken.

Efficiëntie met een vleugje esthetiek
Dat efficiëntie zeker niet moet inboeten voor schoonheid, bewijzen de radiatoren E.Flow Parada en E.Flow Ramo met vlakke of geprofileerde voorplaat. Voor een beperkte meerprijs heb je dat vleugje extra design. Bovendien zijn deze radiatoren beschikbaar in maar liefst 70 diverse RAL en metaalkleuren.

Meer informatie

Voor meer informatie bezoek ook eens onze website: https://www.warmtevoorelkmoment.nl/