Een woning uit 1998 zonder ventilatiesysteem? Dan stel je je als bewoner toch vragen bij de binnenluchtkwaliteit.
Zelf kun je die helaas onmogelijk goed inschatten, en dus schaften Sarah de Neve (28) en haar partner Cedric zich de Sense van Renson aan. Verbazend genoeg bleek het CO2-gehalte perfect aan de waarden voor ‘gezonde binnenlucht’ te voldoen. Maar het toestel bracht wel ander interessante zaken aan het licht.
“Ik ontdekte de Sense via de social media kanalen van Renson.” Steekt Sarah van wal. “En na 2 weken -testen heb ik van de aankoop nog geen seconde spijt.” Over CO2 als voornaamste parameter van gezonde binnenlucht is momenteel veel te doen. En dus was Sarah vooral ook benieuwd hoe het daarmee in haar eigen woning gesteld was. “Ik testte het toestel al uit in de woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken … maar zelfs zonder centraal ventilatiesysteem stijgt het CO2-gehalte er amper boven de 1200 ppm (particles per million).
“Voor ik de Sense in huis haalde, had ik sowieso al de gewoonte om ’s morgens en ’s avonds een raam open te zetten, zelfs bij een buitentemperatuur van 5°. Nu heb ik zwart op wit het bewijs dat dat een juiste gewoonte is en dat we gezond wonen. Iets waar je anders geen flauw benul van hebt.” Ook de resultaten op het vlak van luchtvochtigheid in de woning van Sarah en Cedric zijn trouwens best ok. Alleen de waarden van de VOC’s (vluchtig organische stoffen of geurtjes) ‘pieken’ geregeld in de woonkamer en keuken. Waar je het echt zou verwachten zoals in de badkamer, doen die dat dan weer niet.
En daarmee komen we aan de veelzijdigheid van het toestel-. Want hoewel de Sense standaard ingesteld staat als CO2-meter, bleek het voor Sarah een fluitje van een cent om via de app ook de detectoren te activeren voor vocht, geurtjes, licht, geluid en temperatuur. “Dat trok meteen m’n nieuwsgierigheid,” legt ze uit. “Want je kunt maar beter zoveel mogelijk info uit dit toestel halen, toch? Nu is het alleen nog zaak om juist te kunnen inschatten wat er bijvoorbeeld op het vlak van VOC’s precies fout gaat in huis, hoe erg het gesteld is en waar de oorzaak zit.
“Eerlijk gezegd bekijk ik de Sense enkel bij gelegenheid. Het is vooral de app die me heel wat info verschaft,” verduidelijkt Sara. “Zoals over het effect van een raam openzetten. Tot op de minuut kun je dat traceren. Het is een cliché, maar ‘meten is weten’ is hier absoluut van toepassing. Afgelopen met gissen of je wel of nietgezonde binnenlucht inademt. En dus blijft een CO2-meter als deze ook relevant na de Corona-crisis, als een eerste logische stap naar eventuele ingrepen of investeringen die je doet aan je woning. Zo weet je op z’n minst dat er iets moet gebeuren en ga je niet uit van veronderstellingen.”
De Sense kost 179 euro (incl. BTW)