Foto: ThermoFoam-isolatie

Tocht of koude trek in huis? Weg ermee!

Vaak wordt gedacht dat tocht en koude trek in de woning van buiten komt. Dat koude lucht van buiten naar binnen wordt geblazen.

De eerste maatregelen om dit tegen te gaan zijn: tochtstrips langs de kozijnen plakken, de brievenbus afplakken of borstels onder de voordeur monteren. Het helpt wel iets, maar het verbetert niets drastisch.

Wat is tocht en koude trek? Tocht en koude trek zijn koude of frisse windstromen binnenshuis. Het kan ontstaan door ramen die tegenover elkaar open staan. Ook ontstaat dit als je spouwmuur niet goed (meer) geïsoleerd is.

Warme lucht trekt altijd naar koude plekken (de muren). De warme lucht koelt af als het tegen de koude muur komt. Het zakt dan naar de vloer. Vaak wordt de woning van de grond af aan verwarmd met vloerverwarming of radiatoren. Warmte stijgt op. Zodra de afgekoelde lucht is opgewarmd stijgt deze op. Dit proces zorgt voor een circulatie van luchtstromen en dus koude trek.

Vaak merk je deze koude trek als je op de bank voor de tv zit. Vaak staat de bank tegen de muur, precies in de koude luchtstroom. De koude lucht komt dan in je nek.

De warme lucht trekt niet naar een goed geïsoleerde muur. De lucht koelt niet meer af en de neerwaartse luchtstroom verdwijnt. Met goede spouwmuurisolatie kun je heel veel bereiken om koude trek uit je woning te laten verdwijnen.

Er zijn ook nog andere dingen die je kan doen: afdichten van naden en kieren, tochtstrips bij ramen en deuren aanbrengen, borstels aan deur en brievenbus toevoegen en dubbelglas in de kozijnen plaatsen.

Het grootste effect is te behalen met spouwmuurisolatie. Als je al isolatie in je spouwmuur hebt dan kun je dat met ThermoFoam opwaarderen. Met andere producten moet je de spouw vaak eerst leeg laten maken. Dit is een duur proces. Lees meer over ThermoFoam op hun website

Reacties