Tips voor het isoleren van je huis

Een goede isolatie van je woning is een eenvoudige manier om fors te besparen op je energiekosten.

01 Maart 2019

Of je nu een oudere woning hebt of een nieuwe woning, in alle gevallen kun je goedkope maatregelen je energiekosten fors verlagen. Dit hoeft lang niet altijd gepaard te gaan met ellenlange en lastige klussen, maar het kan ook gewoon heel eenvoudig. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit artikel.

Radiatoren

Radiatoren onmisbaar wanneer de temperatuur aan het zakken is. Ze zorgen voor een aangename warmte in huis. Toch gaat er veel warmte verloren, doordat een deel van de warmte rechtstreeks naar de muren gaat. Door tussen de radiator en de muur reflecterend folie wordt de warmte weerkaatst en gaat het de kamer in. Ook is het niet handig om de radiator te blokkeren door bijvoorbeeld gordijnen of grote meubels.

Sluit kieren af

Zorg ervoor dat ramen en deuren goed zijn afgesloten. Dit zijn plekken waar warme lucht eenvoudig kan ontsnappen. Met het aanbrengen van tochtstrips kun je dit zelf heel makkelijk en goedkoop oplossen. Zelfs via de kleinste kieren gaat de aangename temperatuur naar buiten en komt de koude lucht je huis binnen. Zorg er hierom ook voor dat de brievenbus goed dicht zit.

Zorg voor een geïsoleerd dak

Ook via het dak kan warmte je huis verlaten. Zorg er dus voor dat je dak goed geïsoleerd is. EPDM dakbedekking is hiervoor een geschikt materiaal, dat bovendien eenvoudig zelf aan te brengen is. EPDM is een combinatie van synthetische rubbers en elastomeren, waardoor het een uitstekend isolatiemateriaal is. Bovendien is EPDM een erg stevig materiaal, wat lange tijd meegaat.

Isoleer de bijkeuken en garage

Vaak zijn bijkeukens en garages koude plekken. Nu is het een behoorlijke taak om deze ruimtes in zijn geheel te isoleren. Een goedkoper alternatief is het goed isoleren van de binnendeur tussen de bijkeuken of garage met de rest van je huis. Ook dit kan al eenvoudig met het aanbrengen van tochtstrips.

Slim gebruik van je ramen

Je kunt de ramen van je huis op twee manieren goed gebruiken in de isolatie van je huis. Allereerst door het aanbrengen van thermopane. Door de dubbele glaslaag is je huis beter geïsoleerd en blijft de warme lucht binnen en de koude lucht buiten. Op een zonnige dag zijn je ramen ook ideaal. Vooral grote ramen vangen veel zonlicht, wat weer zorgt voor een aangename warmte, die ook nog eens volledig gratis is!

Reacties