Foto: beslagen-ramen-tips

Beslagen ramen in huis: wat te doen?

Beslagen ramen in huis: een vervelend verschijnsel. Met name oudere ramen ontwikkelen snel condensatie. Vaak betreft dit een isolatie probleem.

Guido van Loon

Je dient een raam dus goed te isoleren om te voorkomen dat het beslagen raakt. Meer tips tegen beslagen ramen in huis vind je in dit artikel!

Hoe ontstaan beslagen ramen?

Het is belangrijk om te weten waarom je beslagen ramen in huis hebt.  Mist ontstaat als er vocht van de lucht door de glaspanelen naar binnen komt. De vocht condenseert en daardoor ontstaan er beslagen ramen. Daarnaast kunnen ramen beslagen raken door extreme temperaturen binnen- en buiten de woning, zowel in de zomer als winter.

Waarom moet je beslagen ramen repareren of vervangen?

Beslagen ramen moeten zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen worden. Ze kunnen namelijk een gevaar vormen voor de gezondheid. Overtollig vocht rondom ramen kan leiden tot schimmelvorming. Daarnaast verhogen versleten ramen de energierekening, en dat wil niemand.

Verhoog de energie-efficiëntie in huis met geïsoleerde ramen

Controleer regelmatig de raam isolatie en het glas. De meest voorkomende reden van beslagen ruiten is dat de isolatie rondom de ramen niet in orde is. Geïsoleerde ramen gebruiken twee ruiten met lucht ertussen.  Deze lucht wordt argon of krypton genoemd en verhoogt de energie-efficiëntie van de ramen in huis. Met goede isolatie verlaag je op korte termijn al de energiekosten.

Waarom wordt de isolatie van ramen na verloop van tijd minder goed?

Tegenwoordig hebben bijna alle ramen aan de binnenkant een isolerende glasunit (IGU). Een IGU verdubbelt de R-waarde van een raam en verhoogt daarmee de energie-efficiëntie. Op het moment dat de isolatie rondom de IGU verslechtert ontstaan er beslagen ramen.  Dit overkomt bijna ieder huis. Na verloop van tijd wordt de isolatie van ramen namelijk minder goed. Dit heeft verschillende oorzaken:

 • Teveel water: Een zware regenbui is niet goed voor de isolatie van een ruit. Als er teveel water op de ramen komt zijn de perimeter afdichtingen namelijk kwetsbaar voor schade. Controleer na een periode met regen altijd even je ruiten.
 • Teveel hitte: Warme lucht zet uit. Ook dit heeft geen positief effect op de isolatie van je ruiten. Hoewel dit meestal geen probleem is op een hete zomerdag, kan teveel blootstelling aan direct zonlicht jouw raamisolatie na verloop van tijd verslechteren.
 • Ouderdom: Ook ouderdom speelt een rol bij het verslechteren van je raamisolatie. Na jarenlang gebruik kan het zijn dat er een soort mist ontstaat in je ruiten die niet verdwijnen. Goede isolatie moet jarenlang bestand zijn tegen het openen en sluiten van ramen, evenals hete of koude temperaturen.

Hoe voorkom je beslagen ramen?

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekende uitspraak. Probeer beslagen ramen te voorkomen door een aantal maatregelen te nemen. Daarmee voorkom je reparatie of vervanging, dat kosten met zich meebrengt. Bij deze een aantal tips:

 • Investeer in hoogwaardige, energiezuinige ramen.
 • Installeer je ramen op de juiste manier. Huur een professional in die je vertrouwt. Vraag naar de ervaring van het bedrijf met raamisolatie en lees altijd beoordelingen door om een goed beeld te vormen van een bedrijf.
 • Inspecteer je ramen regelmatig: Onderzoek je ramen om de paar maanden.  Controleer op tekenen van achteruitgang voordat je een raam moet vervangen.
 • Voeg bescherming toe aan de ramen in je woning: Koop bijvoorbeeld een raamfolie kit. Plak folie op het raam die de temperatuur van uw ramen regelt. Deze folie voorkomt ook dat er vocht tussen de ruiten komt, hoe handig!
 • Ventileer je woning: Zorg voor een goede luchtcirculatie in het hele huis. Laat de ventilatoren draaien, zelfs in de winter. Daarmee voorkom je dat de warme lucht aan uw ramen blijft plakken.
 • Gebruik een ontvochtiger: Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de lucht die tussen de ramen kan komen.
 • Gebruik je keuken- en badkamer afzuigventilatoren.
 • Houd alle luchtregisters open,
 • Zorg voor goede ventilatie van open haarden.
 • Houd alle ventilatieopeningen open.

Beslagen ramen laten repareren

Heb je beslagen ramen in je woning? Kies dan voor reparatie of vervanging. Een goed geïsoleerd huis brengt alleen maar voordelen met zich mee. Soms is het voldoende om je ramen te repareren. Daarmee bespaar je veel geld. Je kunt op de volgende manieren beslagen ramen repareren:

Gebruik een ontwasemingsspray: Je kunt een ontwasemingsspray gebruiken om te voorkomen dat uw ramen beslaan. Je mag zelfs om de paar weken een scheerschuim gebruiken om de ruiten te behandelen. De voornaamste reden voor beslagen ruiten is slechte raamisolatie. Professionele ontwaseming kost ongeveer de helft van een ruitvervanging, dus het is zeker de moeite van het proberen waard.
Vervang de IGU unit: Vervang de tweede ruit in uw geïsoleerde ruit. Deze optie is weliswaar goedkoper, maar ook vrij complex. Hou er rekening mee dat het ingewikkelder is dan het vervangen van een raam. Heb je erg oude ramen? Dan kan het vervangen van de ramen toch voordeliger uitpakken.

Welke methode je ook kiest: we hopen dat je beslagen ramen binnenkort verleden tijd zijn!

Reacties
ton-willemsen

wanneer dubbelglas beslaat, dan is er vaak sprake van vochttoevoer vanuit de kruipruimte. Dit kun je eenvoudige verhelpen door de verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem te blokkeren met TONZON Bodemfolie. deze folie remt ook het radioactieve radongas dat uit de kruipruimte komt. https://tonzon.nl/vloerisolatie/bodemfolie/

3 jaar geleden