Foto: Tips-isoleren-huis.jpg

Tips voor het isoleren van je huis

Iedere huiseigenaar of huurder die een energierekening moet betalen, is beter af met een goed geïsoleerd huis.

We hebben voor je omschreven wat je eventueel zelf kan doen aan isoleren. Mocht je je afvragen wat het voordeel van beter isoleren is, lees dan eerst de voornaamste voordelen.

Voordelen van goede isolatie

- Een goed geïsoleerd huis levert het volgende op:
- Omdat je huis de temperatuur beter vasthoudt hoef je in de winter minder te stoken, dus minder stookkosten;
- In de zomer blijft je huis langer koel, Heb je een airconditioningssysteem, dan scheelt dat aanzienlijk in de stroomkosten;
- Door het langer koel blijven van je huis zal je zomers ongetwijfeld beter slapen;
- Isolatie houdt ook geluid tegen dus heb je minder last van omgevingsgeluiden;
- Door de isolatie komt er veel minder vocht het huis binnen waardoor je minder snel vochtproblemen krijgt;
- Isoleren gebeurd grofweg door overbodige kieren en naden dicht te stoppen, hiermee neemt de kans op ongedierte in huis af.

Vloerisolatie

Het vocht en de kou uit de grond komt het eerste je vloer tegen. Als er isolatie is om het ergste tegen te houden zal je een mindere koude vloer overhouden en minder vocht in huis. Is je huis voorzien van een kruipruimte, ga dan eens onder je vloer kijken. Is de onderkant van de vloer niet voorzien van isolatie, dan kun je dit eenvoudig zelf aanleggen. Het materiaal is te koop bij de bouwmarkt. Naast het isolatiemateriaal is het verstandig om purschuim te kopen. Dit kun je gebruiken om de kieren en naden dicht te stoppen.

Spouwmuurisolatie

Veel huizen zijn gebouwd met spouwmuren. Huizen gebouwd voor 1920, helaas niet. Maar huizen met een spouwmuur hebben lang niet altijd isolatie in de spouw. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is uiteraard het meest eenvoudig bij het (her)bouwen van de muren. Om later zelf in de spouwisolatie aan te brengen is niet eenvoudig. Dit kun je wellicht beter overlaten aan een specialist.

Dakisolatie

Het dak van je huis is de plaats waar de opstijgende warmte het huis wil verlaten. Hoe minder goed geïsoleerd het dak is, hoe mee warmte (dus energie) je huis verlaat. Daarnaast vangt het dak het meeste vocht van buiten (regen) op, isolatie houdt vochtdeeltjes tegen. Het dak is over het algemeen goed te isoleren. Het is wel meer werk dan bijvoorbeeld de vloer. In de meeste gevallen moet je de plafondplaten verwijderen, isolatiemateriaal plaatsen tussen de dakbalken. Vervolgens moet je je plafond weer monteren en afwerken.

Glasisolatie

Dubbel glas is er inmiddels in meerdere varianten, elk met zijn eigen energiezuinige waarden. Het is wel aardig wat werk om zelf te doen maar het is niet moeilijk om zelf je enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Bij houten kozijnen levert het helaas ook schilderwerk op. Bij kunststof kozijnen moet je goed weten hoe je het een en ander demonteert. Zorg dat je het glas goed kit om energieverliezen te voorkomen.

Met bovenstaande tips zijn ook oudere huizen goed te isoleren om hierbij veel geld te kunnen besparen op je energierekening. Daarnaast is het nog leuk ook om aan je eigen huis te klussen.

Gratis advies krijgen? Vraag het hier aan.

Reacties