Hoe u geld kunt besparen én duurzaam bezig kunt zijn

Je gebruikt het om te douchen, om je huis te verwarmen en om te koken: gas. Maar welk soort gas gebruikt u; biogas, groen gas of aardgas?

02 Mei 2018

Ik zal u in dit artikel uitleggen wat de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende gassen zijn, en hoe u gemakkelijk geld kunt besparen door uw gasgebruik aan te passen.

Aardgas

Aardgas ontstaat uit de restanten van planten en dieren die miljoenen jaren oud zijn, het is een fossiele brandstof. Door druk en hoge temperaturen worden de restanten omgezet in aardolie en aardgas. Het aardgas zit meestal diep in de grond onder verschillende lagen gesteente, hierdoor blijft het onder grond zitten en komt het pas vrij wanneer er geboord wordt. Als het gas opgeboord en opgevangen is, kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld te koken of douchen. Het gebruik van aardgas zorgt voor minder CO2-uitstoot dan het gebruik van steenkool of olie, maar het is nog steeds slecht voor het milieu.

Biogas

Biogas verschilt vooral van aardgas op het gebied van de productie. Waar aardgas uit de grond wordt gehaald, wordt biogas gemaakt van vergisting. Biogas is dus geen fossiele brandstof en het put de bronnen van de aarde niet uit. Voor het maken van biogas worden mest van vee en groenresten gebruikt, door bacteriën vergist dit materiaal en komt er biogas vrij. De productie van dit gas is beter voor het milieu dan de productie van aardgas.

Groen gas

Naast aardgas en biogas is er ook nog groen gas. Dit gas wordt met behulp van een aantal processen gemaakt van biogas. Eerst worden de onzuiverheden uit het biogas gehaald. Wanneer het biogas verontreinigd is, wordt het methaangehalte verhoogd, en wordt er CO2 uit het gas gehaald. Hierdoor is het gas van betere kwaliteit en is het bovenal een stuk beter voor het milieu. Pas als het gas van dezelfde kwaliteit is als aardgas, mag het groen gas worden genoemd.

Geld besparen

Er zijn dus drie verschillende soorten gas: aardgas, biogas en groen gas. De prijs verschilt niet heel veel, toch zal groen gas iets meer kosten dan de andere twee omdat het ingewikkelder is om het te produceren. U kunt geld besparen door gas te besparen, dit kan bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren. Ook door over te stappen op een andere gasleverancier kunt u veel geld besparen, door te kijken op www.easyswitch.nl kunt u snel verschillende gasleveranciers vergelijken om de beste aanbieding voor u te vinden. Van energie overstappen was nog nooit zo gemakkelijk!

Reacties