Foto: _Besparen-op-je-energienota

Besparen op je energienota

Geld besparen, dat willen we natuurlijk allemaal! Er zijn verschillende kosten in huis waar je op kunt besparen. Neem bijvoorbeeld je energienota.

De totale rekening voor de energie die je verbruikt bestaat uit leveringskosten, energiebelasting en netwerkkosten. De laatste twee soorten kosten zijn bij iedere energieleverancier gelijk. De leveringskosten kunnen echter verschillen per leverancier. Lees je dus goed in voordat je een energieleverancier kiest. Daarnaast zijn er nog andere tips omtrent besparen op je energienota te vinden. Deze hebben we voor je op een rij gezet.

Bespaar op verlichting

Wist je dat bij een gemiddeld huishouden maar liefst 16% van het verbruik van elektriciteit op gaat aan verlichting? Je kunt veel geld besparen om te kiezen voor energiezuinige verlichting. Denk bijvoorbeeld aan spaarlampen of ledlampen. Je kunt hier al tot 60 euro per jaar mee besparen! Let bij het kopen van een energiezuinige lamp op het label: lampen met A++ op het energielabel zijn de meest energiezuinige lampen. Deze verbruiken tot maar liefst 80% minder elektriciteit dan een lamp met een label dat het meest onzuinig is.

Goede isolering

Daarnaast kun je veel energie besparen met een goede isolatie van je huis. Weet je niet hoe of wat de beste manier is om jouw huis optimaal te isoleren? Laat dan een Energie Prestatie Advies opstellen door een deskundige zoals Elektriciens Utrecht, waarbij hij of zij naar de ventilatie, de verwarming en de isolering van je huis kijkt. Ook wordt er gekeken naar gaten, kieren en andere plekken waar onnodig tocht en/of kou door heen komt.

Kleine aanpassingen

Verder zijn het de kleine dingen die het doen wat betreft besparen op je energienota. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de verwarming altijd uit is wanneer je het huis uit gaat of wanneer je gaat slapen. Laat elektrische apparaten nooit op de standby modus staan, schakel lampen uit wanneer je er niet bent en was op 30 graden in plaats van 40 of hoger. Wanneer je overdag je verwarming al één graad lager zet, kun je gemiddeld al 50 euro per jaar besparen! Trek dus eens een warme trui aan in plaats van de verwarming hoog te zetten.

Gratis advies krijgen? Vraag het hier aan.

Reacties