Infraroodverwarming als alternatief voor gas

Een renovatie is erg ingrijpend, waarbij veel keuzes moeten worden gemaakt. Zoals bij onderstaand project in Amsterdam.

23 Mei 2021

De keuze om de woning gasloos te maken heeft vanaf de start van dit project meegespeeld. De oude gashaard was aan vervanging toe en dus was een alternatieve verwarming noodzakelijk. Binnenstedelijk zijn de opties beperkt, waardoor bij dit appartement is gekozen voor infrarood panelen van Degree-n. Maar daarover straks meer!

De vloeren zijn geïsoleerd en voorzien van Fermacell platen, waarover de uiteindelijke vloer kan worden gelegd. De muren zijn voorzien van voorzetwanden inclusief isolatie en waar mogelijk zijn de kozijnen voorzien van dubbelglas. Bij sommige kozijnen mag er aan de buitenzijde niets worden aangepast. Een handige timmerman lost dit voor je op door gebruik te maken van opdeklatten, zodat aan de binnenzijde dubbel glas geplaatst kan worden. Alle plafonds en wanden zijn netjes gestuct en afgewerkt.

Zoals gezegd is dit appartement voorzien van tegen het plafond gemonteerde infrarood panelen. De plafonds zijn in dit appartement vervangen en de bedrading is netjes weggewerkt. Naast de voordelen van infrarood verwarming heeft het geplaatste vermogen de doorslag gegeven voor de Degree-n panelen. Alle kamers (woonkamer, half-open keuken, twee slaapkamers en een badkamer) zijn uitgevoerd met de verwarmingspanelen en hebben een totaal geplaats vermogen van slechts 2100 watt! Voor een paar tientjes per maand zal dit appartement zeer comfortabel warm gehouden kunnen worden. En het ontbreken van een gasmeter draagt bij aan een besparing van het vastrecht. Dat is mooi meegenomen.

Het warm water kan bij een gasloze woning op verschillende manieren worden verzorgd. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een elektrische boiler of een doorstromer. Beiden zijn energiezuinig en afhankelijk van het gebruik kan er een keuze worden gemaakt. In dit appartement is gekozen voor de elektrische boiler. Constant voldoende warm water en 1 keer per week automatisch een legionellaprogramma. De badkamer is verder volledig vervangen en voorzien van een goede CO2 gestuurde ventilatie. Voor de verwarming is ook hier een infrarood paneel geplaatst. Schimmel en vocht krijgen op die manier geen kans meer.

Al met al is het voor de eigenaren een pittig proces geweest, maar het resultaat mag er zijn. De aannemers hebben hun werk naar tevredenheid uitgevoerd. Bovengenoemd project is ook te zien op Youtube:Wil jij weten hoe je met infrarood kunt besparen, neem dan contact met Degree-n op: www.degree-n.com

Meer van Degree-n
Reacties