Verwarming laag en trui aan

Voor 60% van de Nederlanders is het de hele winter ‘Warmetruiendag’

09 Februari 2020

De Nederlander heeft in bijna alle ruimtes in huis de verwarming aan. De meerderheid verwarmt de woonkamer, de keuken en de badkamer. Maar de kachel brandt ook in de hal, de slaapkamers en het toilet. Tijdens de Warmetruiendag op 7 februari gaat de verwarming (in principe) laag. Dat blijkt echter vaker te gebeuren. Maar liefst 60% van de respondenten geeft aan dat zij altijd of met regelmaat warmere kleren aantrekt in plaats van de verwarming hoger te zetten. Bron: onderzoek Feenstra Bewonerspanel november 2019.

Hoe besparen Nederlanders energie?

(Geen) radiatorfolie

73% maakt geen gebruik van radiatorfolie. Vooral bij niet of matig geïsoleerde woningen valt nog veel te winnen. Een trui aantrekken is misschien makkelijk, maar met het plaatsen van folie achter de radiatoren wordt de warmte in huis beter vastgehouden. Zo kun je heel eenvoudig besparen op stookkosten zonder kou te lijden.

Verwarming een graadje lager

Mensen met een cv-installatie zetten een uur voor het slapen gaan de temperatuur lager (95%). 62% van de mensen die ’s nachts doorstoken geeft aan dat zij vloerverwarming of lage temperatuur verwarming hebben. Financieel gezienis dit verstandig. Want uitzetten betekent dat het systeem de volgende dag eerst weer op temperatuur moet komen en dat kost veel energie, en duurt vaak langer.

Welke ruimtes verwarm jij? Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

(Stof)vrij?

85% van de respondenten geeft aan dat gordijnen niet meer voor een radiator gehangen. Wat verstandig is omdat dit een besparing oplevert. Bij lamellenradiatoren kan ook stof nog enige invloed hebben op het resultaat. Af en toe de lamellen afstoffen helpt besparen.

Kosten verlagen door onderhoud?

Na een reguliere onderhoudsbeurt van de ketel werkt deze beter. Bij onderhoud van de ketel wordt de warmtewisselaar schoongemaakt en onderdelen die slijtage vertonen worden vervangen. Zo presteert de ketel weer beter en verbruikt minder energie.

Reacties