Foto: energie-overstappen

Overstappen energie is makkelijk en goed voor je bankrekening

Nu we vanwege corona grotendeels thuiswerken gebruiken we meer energie dan normaal.

Staat jouw verwarming tegenwoordig ook hele dagen aan en ben je bang dat je straks moet bijbetalen voor je energie? Dan is dit het moment om eens in je energiecontract te duiken. Overstappen energie kan je namelijk veel geld besparen en is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, integendeel klant worden bij een nieuwe energieleverancier is zo gepiept. En zo besteden we onze tijd tijdens deze semi-lockdown op een goede manier. Dus ga er eens een avondje voor zitten en ik weet zeker dat je blij naar bed gaat met een nieuw energiecontract op zak.

Overstappen energie is goed voor je bankrekening

Ben je al lang klant bij dezelfde energieleverancier dan is de kans groot dat je teveel betaalt voor je energie. Hoe komt dat? Je hebt ooit een contract afgesloten voor bijvoorbeeld 2 jaar tegen een mooi actietarief. Na de actieperiode wordt je contract automatisch omgezet in een maandelijks opzegbaar contract. Je profiteert niet meer van het actietarief en een maandelijks opzegbaar contract is duurder dan een langlopend contract. Helaas profiteren vaste klanten nu eenmaal niet van de vele acties waarmee energiemaatschappijen klanten lokken. Het gaat niet alleen om een goedkoop tarief maar vaak krijg je ook nog eens een mooi welkomstcadeau. Hierbij valt te denken aan cadeaubonnen of korting bij een bepaalde winkel, dit kan oplopen tot meer dan € 300! Zonde toch om dat te laten liggen?

Wanneer kun je het beste overstappen van energiemaatschappij?

Overstappen naar een andere energiemaatschappij kun je het beste doen aan het eind van je huidige contract. Je profiteert dan weer van mooie tarieven vanwege de onderlinge concurrentie tussen de maatschappijen. Stap je over tijdens je huidige contract dan moet rekening houden met een boete. Deze boete is vaak zo hoog dat overstappen geen zin heeft, ondanks dat je met een nieuw contract tot wel honderden euro’s kunt besparen.

Is het ingewikkeld om over te stappen van energie?

Hier kunnen we in één woord duidelijk over zijn: nee! Als je gebruik maakt van een energie vergelijkingstool is het een fluitje van een cent. Je hoeft dus niet zelf alle tarieven van de verschillende energiemaatschappijen op te zoeken. Je vult simpelweg al je gegevens in en de tool haalt alle tarieven op van de maatschappijen die op jouw postcode energie leveren. Tevens kun je ook nog aangeven of je (geheel) groene energie wilt en hoe lang de looptijd van je nieuwe contract moet zijn. Heb je eenmaal het beste tarief gevonden dan kun je gebruik maken van de gratis overstapservice. Alles wordt voor je geregeld, je moet alleen nog zelf je meterstanden doorgeven als je nieuwe contract ingaat. En bang om zonder energie te komen te zitten is absoluut niet nodig.

Andere manieren om energie te besparen

Je kunt zoals je hierboven hebt kunnen lezen fors besparen op je vaste energiekosten. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Een goede manier zijn zonnepanelen. Wist je dat je deze investering al in 7 jaar hebt terugverdiend? De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar, dus je hebt 18 jaar pure winst. Dus heb jij een dak dat goed georiënteerd is tegenover de zon dan zijn zonnepanelen zeker het overwegen waard.

Waar nog veel valt te halen qua energiekosten is je stookgedrag, dit kan je zomaar € 600 per jaar aan kosten schelen. Hoe? Een slimme thermostaat kan je hierbij helpen. Met een slimme thermostaat weet je zeker dat je verwarming niet meer volop staat te branden als jij allang in je warme bed ligt. Ook oude combiketels zijn stroomvreters. Een hoogrendement ketel is echt stukken zuiniger.

Verder is het ook verstandig om eens naar je lampen te kijken. Heb je nog ouderwetse gloeilampen? Dan is het hoog tijd om deze vervangen door spaarlampen of ledverlichting. Deze nieuwe lampen gebruiken namelijk nog maar 20% van stroomverbruik van de oude gloeilampen.

Uiteraard kunnen we niet zonder al onze elektrische apparaten maar wat wel helpt is de stekker uit de apparaten te trekken die je niet gebruikt. Wist je dat deze ‘sluipstroom’ je zo’n € 100 per jaar kost. Daar kun je toch een avondje lekker van uit eten! Ook kun je als je apparaten moet vervangen kiezen voor A+++ apparaten. Apparaten met dit energielabel gaan je zeker helpen om je energierekening naar beneden te krijgen.

Reacties